Bach pripustil škrty v rozpočte na OH 2020 v Tokiu

NETKY.SK • 18 Október 2016, 14:26 • 2 min
Bach pripustil škrty v rozpočte na OH 2020 v Tokiu

TOKIO - Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach je pripravený pracovať s japonskými organizátormi na významnom znížení nákladov na usporiadanie olympijských hier 2020 v Tokiu.

slovakia

left justify in out

Líder hnutia pricestoval v utorok na návštevu Japonska, absolvoval 40-minútovú schôdzku s tokijskou guvernérkou Juriko Koikovou, ktorá chce presadiť úsporné opatrenia.


"Myslím si, že je v našom spoločnom záujme, aby sa ani po voľbách dejiska nemenili podmienky súťaže. Aj pri rešpektovaní tohto princípu môžeme prebrať rozpočtové kapitoly a prehodnotiť náklady," povedal Bach po stretnutí a navrhol štvorstranné rokovania medzi MOV, organizačným výborom, zástupcami mesta a centrálnej vlády, a to už od novembra tohto roka. "Mestská exekutíva dokončí svoju vnútornú štúdiu a potom sa o jej záveroch môžeme porozprávať s ostatnými dotknutými stranami. Myslím si, že sa dokážeme prepracovať k významnej redukcii nákladov v porovnaní s tým, čo sa objavilo v médiách," pokračoval Bach.


Koiková zostavila odbornú komisiu, ktorá vystríhala pred zvyšovaním rozpočtu, v jej správe padlo odstrašujúce číslo 30 miliárd amerických dolárov. Oslovená skupina expertov prišla s nápadmi, ako ušetriť na úkor kompaktnosti hier. Okrem iného odporučila, aby sa súťaže veslárov a rýchlostných kanoistov uskutočnili v 400 km vzdialenom kanáli v Tome v prefektúre Mijagi. Organizačný výbor to zamietol a vrátil sa k pôvodnému plánu s Umi no Mori (Morský les) v zálive pri metropole. MOV údajne kontroval myšlienkou využiť areál v juhokórejskom Čchungdžu, kde sa konali veslárske majstrovstvá sveta v roku 2013. Bach túto informáciu nekomentoval.


Japonci chcú ušetriť tiež na plávaní či volejbale - využitím starších hál namiesto vybudovania nových komplexov. Zmeny však podliehajú schváleniu MOV a športovými federáciami. Tokio v boji o právo hostiť OH 2020 uspelo s projektom kompaktných hier. Sľúbilo, že až 28 z 31 športovísk sa bude nachádzať v okruhu 8 km od olympijskej dediny. Mimo neho sa malo súťažiť len v streľbe, modernom päťboji a futbale. Odvtedy už Japonci prehodnotili plány s basketbalom, taekwondom a dráhovou cyklistikou, ktorú odsunuli do 145 km vzdialeného mesta Izu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies