Bach nebude váhať s opatreniami proti Rusku

NETKY.SK • 5 December 2014, 11:41 • 2 min
Bach nebude váhať s opatreniami proti Rusku

MONAKO - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) je pripravený prijať opatrenia proti ruským športovcom a funkcionárom, ak sa dokáže ich účasť v systematickom podvádzaní s dopingom. Prezident MOV Thomas Bach diskutoval so šéfom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Craigom Reediem o kauze, ktorú vytiahli nemecká televízia ARD a francúzsky športový denník L'Equipe. V kontakte s MOV je aj etická komisia Medzinárodnej asociácie atletických federácií, ktorá prípad vyšetruje.

slovakia

left justify in out

Bach si vyžiadal pravidelný prísun informácií o namočených osobách, ktoré spadajú do právomoci MOV. Môže ísť o športovcov, trénerov, lekárov, funkcionárov a ďalších ľudí pôsobiacich v olympijskom hnutí či účastníkov olympijských hier. "Ak sa ukáže že niekto pod jurisdikciou MOV porušil antidopingové pravidlá, MOV zasiahne. Sú to veľmi závažné obvinenia a MOV nebude váhať s nevyhnutnými krokmi," sľúbil nemecký líder hnutia. 

 

ARD referovala, že víťazka Chicagského maratónu 2009 - 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová zaplatila národnej federácii RusAthletics 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. Keď ju tento rok v apríli predsa suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, jej manžel dostal refundáciu 300 000 eur. Televízia navyše disponuje videom, na ktorom sa k užívaniu steroidu oxandrolónu údajne priznáva úradujúca olympijská šampiónka v behu na 800 m z Londýna 2012 Maria Savinovová. Materiál priniesol aj vyjadrenia niekdajšieho funkcionára národnej antidopingovej agentúry RUSADA Vitalija Stepanova a jeho manželky Julie, pod menom Rusanovová bývalej bežkyne na 800 m potrestanej za doping. Stepanovová obvinila trénerov z dodávania takýchto substancií a uviedla, že šéf lekárskej komisie RusAthletics Sergej Portugalov zásobuje športovcov dopingom za 5 % z ich príjmov a bonusy z prémií za úspechy. 

 

Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) obvinenia poprela. Vo štvrtok mimoriadne zasadla RusAthletics, ale nevydala žiadne oficiálne stanovisko. 

 

Reedie upozornil, že proti RUSADA či ruskému antidopingovému laboratóriu nemôže zasiahnuť. "Nemáme na to právomoc. Na ťahu je etická komisia IAAF," povedal britský prezident WADA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies