Bach má prísľub od Putina a pôjde osobne do Ria

NETKY.SK • 11 September 2013, 13:41 • 2 min
Bach má prísľub od Putina a pôjde osobne do Ria

BUENOS AIRES - Soči a Rio de Janeiro budú prvé dva vážne testy Thomasa Bacha vo funkcii šéfa Medzinárodného olympijského výboru. Do zimnej olympiády v ruskom letovisku zostáva päť mesiacov a organizátori tlačia pred sebou balvan problémov.

slovakia

left justify in out

Najväčšími sú predražený rozpočet, bezpečnostné riziká, ale aj nedodržiavanie ľudských práv v krajine a najmä nesúhlasné stanovisko vyspelého sveta proti ruskému zákonu potlačujúcemu práva homosexuálov a ľudí s odlišnou orientáciou. Aj preto bol jedným z prvých Bachových gratulantov ruský prezident Vladimir Putin. A nezostalo len pri gratulácii. "Budeme úzko spolupracovať na tom, aby sa olympiáda v Soči skončila úspechom. Ubezpečil ma, že v Rusku nebude počas zimných olympijských hier nikomu hroziť diskriminácia, či porušovanie Olympijskej charty,“ vyslovil sa Thomas Bach.

Medzinárodnému olympijskému výboru sa v ostatnom čase ušla kritika za to, že sa jednoznačne neohradil voči porušovaniu ľudských práv v krajinách, akými sú Čína alebo Rusko. Bachov predchodca Jacques Rogge sa v tomto smere skrýval za formulku, že MOV musí zostať apolitickou inštitúciou. Bach k tejto téme na svojej prvej tlačovej konferencii vo funkcii poznamenal: "Nemôžeme zostať apolitickí. Musíme si uvedomiť, že naše rozhodnutia majú aj politické dôsledky v krajinách, ktoré sa ich týkajú. Na druhej strane sa musíme správať podľa ustanovení Olympijskej charty, čiže politicky neutrálne a najmä s cieľom chrániť športovcov,“ vyhlásil 59-ročný Nemec. Je zatiaľ nejasné, aké dôsledky postihnú športovcov a ich tímy, keď sa rozhodnú verejne vystúpiť napríklad za práva homosexuálov v Rusku. Podľa Olympijskej charty majú športovci zakázané vykonávať akékoľvek politické gestá či podporu politických stranám.

Druhý aktuálny problém MOV je Rio de Janeiro 2016. A hoci do začiatku týchto letných hier zostávajú ešte tri roky, riešenie sa zdá byť zložitejšie ako v prípade Soči. Olympijskí inšpektori po nedávnej návšteve Ria konštatovali že postup prípravných prác nie je v súlade s pôvodnými zámermi. Šéf organizačného výboru OH 2016 Carlos Nuzman si vypočul z úst členov MOV výčitky týkajúce sa pomalej výstavby olympijských objektov, nedostatku sponzorských peňazí a tiež nefungujúceho prepojenia medzi federálnou vládou a lokálnou samosprávou. Zlé svetlo na Rio vrhajú aj početné protesty občanov ktorí sa pýtajú, prečo sa v čase všeobecnej recesie mrhá vládnymi prostriedkami na organizovanie olympijských hier v krajine, kde je veľká nezamestnanosť, vysoké dane a slabo fungujúci sektor verejných služieb.

"Máme ešte tri roky a od Ria prísľub koordinácie s organizačným výborom a tiež vládnymi predstaviteľmi. Dúfam, že nepotrvá dlho, kým sám navštívim Rio, aby som sa na vlastnej koži presvedčil o tom, v čom Brazílčania zaostávajú,“ uviedol Bach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona