Bábkové divadlo Žilina uvedie premiéru inscenácie Robinson.ka

NETKY.SK • 20 Apríl 2023, 19:00 • 2 min
Bábkové divadlo Žilina uvedie premiéru inscenácie Robinson.ka

ŽILINA - Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) uvedie v piatok 28. apríla premiéru inscenácie Robinson.ka. Autorkami libreta, konceptu a režisérkami autorského projektu divadelného zoskupenia Odivo sú Mária Danadová a Monika Kováčová.

slovakia

left justify in out

Robinson.ka podľa Danadovej rozpráva príbeh o dvoch hrdinoch – Robinsonovi a Robinsonke. "Žijú na svojich ostrovoch. Žijú pri mori. A nielen pri mori, ale aj more žije pri nich. Dokonca aj v nich. Žijú svoje trošku osamelé životy. A jedného dňa priveje vlna akýsi odkaz z neznáma. No a tu sa v nich začína prebúdzať zvedavosť. Čo, ak existuje niečo ďalšie za hranicami ostrova," priblížila.

 

Spoluautorka inscenácie Kováčová doplnila, že projekt vznikal rozvinutím základného nápadu Danadovej vytvoriť príbeh o dvoch Robinsonoch. "Táto myšlienka odštartovala úvahy, čo by sa s nimi mohlo diať, kedy sa stretnú, kam dôjdu. Povedali sme si, že by bolo fajn, keby sme hovorili o samote, osamelosti a o tom, že je dôležité prekročiť hranice nášho ostrova. Aby sme spoznali a zažili niečo nové. Prekročiť hranice vlastnej bubliny. To urobia aj naši hrdinovia, aby sa nakoniec stretli na bájnom mieste, kde sa nebo vlieva do mora," povedala Kováčová.

 

Po pozitívnej skúsenosti z predchádzajúcich projektov sa BDŽ podľa dramaturga Mateja Trubana rozhodlo pokračovať vo vytváraní inscenácií s komornejšou výpravou i kapacitou v hľadisku. "Aj Robinson.ka je stvorená pre sedenie v takzvanom blackboxe a diváci sa ocitnú priamo na javisku," uviedol. Doplnil, že v inscenácii účinkujú herci BDŽ Barbora Juríčková, Miroslava Mravcová a Matej Valašík. Ako hosť sa predstaví študentka z Katedry bábkarskej tvorby Vysokej školy múzických umení v Bratislave Adela Dukátová. Scénu a bábky navrhla Ivana Macková, ktorá so zoskupením Odivo spolupracuje dlhodobo, o hudbu sa postaral Daniel Špiner, doplnil Truban. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies