Babišov fond kúpil biotechnologické firmy na Slovensku

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 10:00 • 2 min
Babišov fond kúpil biotechnologické firmy na Slovensku

PRAHA - Investičný fond Hartenberg Holding, ktorý minulý rok založili Andrej Babiš a bývalý investičný riaditeľ Penty Jozef Janov, získal väčšinové podiely v slovenských spoločnostiach Imunoglukan a Pleuran.

slovakia

left justify in out

Ide o majetkovo prepojené firmy, ktoré sa zaoberajú výskumom, vývojom a predajom liečiv a doplnkov stravy na prírodnej báze určených najmä pre deti. Informoval o tom server iDNES.cz.

 

Finančné parametre obchodu strany neuviedli. Fond vo firmách získal 70 %, podľa odhadov z trhu za stovky miliónov českých korún. Firmy vyvinuli a uviedli na trh najmä rozšírený doplnok na podporu imunity Imunoglukan P4H, ktorý sa predáva na niekoľkých trhoch strednej a východnej Európy. Ich celkové tržby dosahujú okolo 5 miliónov eur.

 

Firma Imunoglukan sídliaca v Bratislave predá ročne viac než milión kusov finálnych produktov v 16 krajinách. Zamestnáva asi 50 ľudí, plus ďalšie tímy pre ňu pracujú v rámci distribučných partnerov v jednotlivých krajinách. "Hartenberg sa stotožnil s našou stratégiou rozvoja a pre budúci rast a vstup na nové trhy nám poskytne dostatočnú finančnú kapacitu," povedal zakladateľ firmy Ján Gabriž. Ten spoločne s dlhoročným riaditeľom Martinom Polákom bude vo firme pôsobiť aj ďalej.

 

Fond Hartenberg disponuje asi 5 miliardami Kč (182,04 milióna eur). Podľa Janova sa zameriava najmä na investičné príležitosti v Česku, Poľsku, Rakúsku a na Slovensku, pričom cieľom by mali byť najmä dlhodobejšie investície s horizontom päť a viac rokov. Podľa informácií MF DNES fond čoskoro oznámi aj svoju prvú investíciu v Česku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies