Babiš žiada kvôli utečeneckej kríze mimoriadny európsky summit

NETKY.SK • 31 August 2015, 16:28 • 2 min
Babiš žiada kvôli utečeneckej kríze mimoriadny európsky summit

PRAHA - Minister financií ČR Andrej Babiš považuje Európsku komisiu (EK) za málo aktívnu, čo sa týka utečeneckej krízy.

slovakia

left justify in out

Šéf hnutia ANO si myslí, že kvôli situácii ohľadom migrantov by sa mal konať mimoriadny európsky summit na najvyššej úrovni. Babiš to povedal dnes na tlačovej konferencii po rokovaní vlády, informoval web Novinky.cz.

 

Babiš zároveň ocenil, že česká vláda zvolala schôdzku Vyšehradskej štvorky kvôli riešeniu utečenecké krízy. "Dúfam, že z tej schôdzky vyplynie výzva na zvolanie mimoriadneho európskeho summitu, pretože si myslím, že Európska komisia je málo akčná a stále zostáva v tézach kvót," komentoval situáciu minister.

 

Podľa lídra ANO je jasné, že je treba chrániť vonkajší schengenský priestor a rozlišovať medzi ekonomickými utečencami a utečencami, ktorí prichádzajú z humanitárnych dôvodov. "Je potrebné nájsť systém a konať bezodkladne," dodal Babiš.

 

Minister sa zmienil tiež o tragédii, ktorá sa stala minulý týždeň v Rakúsku, keď v nákladnom aute odstavenom na diaľnici zahynulo 71 utečencov. Auto prevážajúce utečencov v minulosti patrilo firme Hyza, ktorej majiteľom je Babišova firma Agrofert.

 

Smrť týchto ľudí vyvolala podľa neho veľký ohlas, ale bez povšimnutia zostalo, že minulý týždeň sa v Stredozemnom mori utopili tri stovky ľudí a v podpalubí jednej lode sa udusilo 60 utečencov.

 

"Takže Európa by mala prísť s nejakým riešením, aby zabránila takýmto ľudským tragédiám a dala jasný signál. Bohužiaľ, zatiaľ to zostáva len vo vyhláseniach jednotlivých politikov, napríklad rakúskeho premiéra a ďalších, ktoré podľa môjho názoru nie sú namieste," konštatoval český minister financií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies