Babiš vyzval v prejave na dialóg s Tureckom

NETKY.SK • 26 September 2019, 08:48 • 2 min
Babiš vyzval v prejave na dialóg s Tureckom

NEW YORK - Európa a Turecko by mali nájsť spoločnú reč v otázke migrácie, uviedol český premiér Andrej Babiš v stredu v prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

slovakia

left justify in out

"Je nevyhnutné nastoliť mier v regióne. Musíme s Tureckom diskutovať, ako to dosiahnuť," povedal podľa spravodajského servera iDNES.cz.

 

"Zo Sýrie už odišlo 5,6 milióna ľudí a 6,2 milióna žije mimo svojho pôvodného domova. Myslím si, že Európa musí nájsť spoločnú reč s prezidentom (Recepom Tayyipom) Erdoganom," uviedol Babiš.

 

"Som si plne vedomý nedávnych vyhlásení tureckého prezidenta, že prepustí milión sýrskych utečencov do Európy, ak v severnej Sýrii nebude nárazníková zóna," upozornil na riziká bezpečnostnej situácie na východ od európskej hranice.

 

 

Babiš podporuje vznik bezpečnostnej zóny v Sýrii, ktorá by mala tamojšiu situáciu upokojiť. Turecko chce do zóny premiestniť až dva milióny utečencov, vybudovať tam domy a školy.

 

Podľa českého premiéra, ktorý sa v stredu osobne zišiel aj s tureckým prezidentom Erdoganom, môže v dialógu medzi Európskou úniou a Ankarou napomôcť aj spojenectvo štátov Vyšehradskej skupiny (V4).

 

"Zastupuje 65 miliónov občanov Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska. Náš región môže výrazným spôsobom prispieť k tomu, aby bola Európa silnejšia. Chceme byť aktívnejší a pomáhať s riešením hlavných problémov Európy," povedal Babiš.

 

Český premiér sa v prejave venoval aj klimatickým otázkam a ich riešeniu. Tie sú podľa neho problémom celého sveta a nielen Česka a EÚ. Babiš uistil, že ČR plní plán záväzkov, ktoré prisľúbilo na klimatickej konferencii v Paríži v roku 2015. Zmeny však musia byť postupné a založené na vedecko-technickom pokroku a nesmú poškodzovať ekonomiku. Kľúčom je prechod na nefosílne zdroje energie, ale podľa Babiša sú slnečné a veterné zdroje zatiaľ málo účinné.

 

"Moja krajina nemá inú možnosť ako jadro," vyhlásil. V prejave spomenul aj švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú, ktorá v pondelok na klimatickom summite vo veľmi emotívnom príhovore skritizovala svetových lídrov za ich nečinnosť v boji proti zmenám klímy. Babiš si nie istý, či jej teatrálna, hysterická až agresívna reč povedie k racionálnej diskusii, dodáva iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona