Babiš sa v Lánoch stretol s prezidentom Zemanom

NETKY.SK • 25 November 2013, 09:19 • 2 min
Babiš sa v Lánoch stretol s prezidentom Zemanom

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa v nedeľu popoludní na zámku v Lánoch zišiel s Andrejom Babišom. O schôdzke, ktorá sa uskutočnila na žiadosť šéfa hnutia ANO, informovala hovorkyňa Pražského hradu Hana Burianová.

slovakia

left justify in out

Babiš sa s hlavou štátu stretol, aby zistil Zemanov názor na svoju prípadnú účasť v novej českej vláde, ktorá vzíde z októbrových predčasných volieb do Poslaneckej snemovne, informoval spravodajský server Novinky.cz. "Rokoval som o jeho názore na moje pôsobenie vo vláde," oznámil slovenský miliardár s českým občianstvom Babiš. Pražský hrad odmietol komentovať obsah schôdzky. 

Babišovo hnutie si na rokovaniach s víťaznou ČSSD vyrokovalo post ministra financií v budúcej vláde a práve samotný predseda Babiš je jedným z kandidátov. Miliardár však v nedeľu tiež zopakoval, že on sám má záujem stať sa vicepremiérom pre ekonomiku. Prezident sa už skôr vyjadril, že bez čistého lustračného osvedčenia žiadneho ministra nevymenuje. Babiš však v nedeľňajšom diskusnom programe televízie Prima Partie vyhlásil, že sa Zemana pokúsi presvedčiť, aby svoj postoj zmenil. Popoludňajšia schôdzka s prezidentom podľa neho žiadny konkrétny výsledok nepriniesla. "Názor pána prezidenta je, že problém mojej účasti vo vláde rieši prijatie zákona o štátnej službe," dodal šéf ANO.

Zákon o verejnej službe bol schválený už pred rokmi, ale zatiaľ stále ešte nevstúpila do platnosti tá časť, ktorá práve rieši problematiku lustračných osvedčení. V programe televízie Prima to pripomenul aj predseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podľa ktorého by sa rokovania o zložení českého kabinetu nemali zastaviť na interpretácii lustračného zákona. Sobotka dokonca povedal, že 25 rokov od revolúcie nastal čas na otázku, či má byť táto norma vôbec uplatňovaná.

ČSSD vymenilo ministerstvo financií za predsedu snemovne pri sobotňajšom rokovaní. V čele dolnej komory českého parlamentu by mohol sedieť sociálnodemokratický poslanec Jan Hamáček, ktorý predtým zastával funkciu podpredsedu snemovne. Hnutiu ANO tak podľa sobotňajšej dohody pripadne rezort financií, pripomenuli Novinky.cz.

väzok, ktorý má potvrdzovať spoluprácu Babiša s komunistickou Štátnu bezpečnosťou (ŠtB), je sfalšovaný - vyhlásil to bývalý dôstojník tajnej služby Andrej Kulha v rozhovore pre týždenník Euro. Kulha mal v 80. rokoch minulého storočia spis na starosti. Šéf spoločnosti Agrofert podľa neho nebol vedomým agentom. Kolegovia zväzok sfalšovali, aby si uľahčili prácu, dodal Kulha.

"Babiš na 98 percent nebol agentom," povedal bývalý kapitán ekonomickej kontrarozviedky, ktorý žije v Bratislave. Z manipulácie so spisom obvinil bývalých kolegov, s ktorými sa dostal pred nežnou revolúciou do konfliktu. Svoje tvrdenia je pripravený zopakovať pred súdom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona