Babiš sa usiluje o väčšiu kontrolu ČEZ, v hre je aj výmena manažmentu

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 14:57 • 2 min
Babiš sa usiluje o väčšiu kontrolu ČEZ, v hre je aj výmena manažmentu

PRAHA - Český minister financií Andrej Babiš sa začal intenzívne zaoberať elektrárenskou spoločnosťou ČEZ, v ktorej má štát väčšinový podiel. Rieši jej dividendy, plánuje zmeny v dozornej rade a vylúčené nie sú ani zmeny na najvyšších manažérskych postoch, konštatujú dnes na svojej internetovej stránke Hospodářské noviny (HN).

slovakia

left justify in out

Štát, ktorý kontroluje 70-% podiel v ČEZ, sa tak po 10 rokoch kamarátskej spolupráce pevne ujíma oťaží v pološtátnej spoločnosti. Minister Babiš už oznámil, že pravdepodobne siahne v rámci dividend na celý vlaňajší zisk. A očakávať sa dajú aj personálne zmeny.

 

Prvé zrejme prebehnú v dozornej rade. Ako Babiš sám HN potvrdil, zvažuje, že do jej zloženia zasiahne už na júnovom valnom zhromaždení. Podľa informácií HN Babiš chce zvýšiť aj tlak na zmeny v manažmente firmy. V tejto záležitosti však majú minister financií a premiér Bohuslav Sobotka odlišné názory. Otázku, či by sa prípadné zmeny dotkli aj šéfa firmy Daniela Beneša, Babiš nekomentoval s tým, že ide o výlučnú právomoc práve dozornej rady.

 

Beneš má mandát platný do roku 2017 a postupne sa snaží "odstrihnúť" od éry svojho predchodcu Martina Romana. Ukončil tak napríklad spoluprácu s vplyvným lobistom Vladimírom Johanesom. Podľa dobre informovaného zdroja blízkeho vedeniu ČEZ vo firme majú navyše k 1. máju nastať organizačné zmeny. O ich konkrétnej podobe sa zatiaľ rokuje. Pravdepodobne dôjde k prerozdeleniu kompetencií medzi členmi predstavenstva, nemožno vylúčiť ani výmenu niektorého z nich.

 

Zdroj pre HN tiež povedal, že Babiš sa so šéfmi ČEZ stretáva pomerne často, aby získal čo možno najviac informácií o fungovaní štátom kontrolovanej spoločnosti. Pre Daniela Beneša je to nová situácia, za bývalých ministrov financií aj premiérov sa šéfovia firmy tešili takmer bezvýhradnej dôvere.

 

Pozície členov vedenia ČEZ aj generálneho riaditeľa ohrozuje hneď niekoľko káuz. Na jednej strane nepodarené miliardové investície v Albánsku, Bulharsku či Rumunsku, a na druhej vyšetrovanie, v ktorom sa polícia zaujíma o predaj nemeckej bane Mibrag Energetickému a priemyselnému holdingu, ako aj o predraženie zákazky na stavbu solárnej elektrárne. Sídlo ČEZ preto na konci minulého roka prehľadala protikorupčná polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies