Babiš sa dnes ujme funkcie premiéra, Česi tak budú mať najstaršieho predsedu vlády v histórii

NETKY.SK • 6 December 2017, 08:38 • 2 min
Babiš sa dnes ujme funkcie premiéra, Česi tak budú mať najstaršieho predsedu vlády v histórii

PRAHA – Dnes o 13-00 hodine český prezident Miloš Zeman vymenuje nového premiéra republiky. Postu sa ujme kontroverzný, no jasný víťaz parlamentných volieb Andrej Babiš, líder hnutia ANO.

slovakia

left justify in out

V histórii Českej republiky sa tak stane predsedom vlády politik z inej strany ako ČSSD alebo ODS. Aj napriek snahe hnutia ANO a zdĺhavým rokovaniam s ostatnými stranami, ktoré sa dostali po voľbách do parlamentu, sa Babišovi nepodarilo zostaviť štandardnú koaličnú vládu, preto sa rozhodli pre menšinovú vládu s tichou podporou komunistov a Okamuru. Vymenovanie menšinovej vlády doplnenú o nestraníkov je naplánované na 13. decembra. Doterajší premiér ČR Bohuslav Sobotka podal demisiu v utorok.

 

V samotnom Česku vládny kabinet viedlo doposiaľ 5 sociálnych demokratov, traja občianski demokrati a traja nestraníci. Po dnešnom vymenovaní sa Babiš (63) stane nielen najstarším premiérom krajiny a z celkom inej politickej strany ako to bolo doposiaľ. Tým nastávajúce predsedu vlády bude tvoriť 15-členný tím, z toho 4 ženy.

 

Svoje posty bude aj naďalej zastávať 5 ministrov starej vlády. Minister životného prostredia Richard Brabec, minister spravodlivosti Robert Pelikán a minister dopravy Dan Ťok. Doterajší minister obrany Martin Stropnický presedlá na inú ministerskú stoličku, bude zodpovedný za ministerstvo zahraničia a na jeho miesto sa presunie ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová.

 

S ďalšími kandidátmi sa český prezident bude stretávať na zámku v Lánech. Andrej Babiš bude mať svoju premiéru v novej funkcii už budúci týždeň, kedy vycestuje na summit EÚ v Bruseli.

Otázne naďalej ostáva, či táto menšinová vláda získa dôveru, o ktorú musí požiadať najneskôr do 30 dní po vymenovaní. Vyhliadky pritom zatiaľ nie sú najpriaznivejšie.

 

Jedine KSČM pripustila, že by mohla vládu ANO tolerovať za podmienky že bude súhlasiť s ich programom. Hnutie SPD, ktoré s ANO zatiaľ hlasuje v Snemovni, zaujíma iba účasť vo vláde, ktorú im Babiš zatiaľ neponúkol. Ostatné strany vládu s ANO odmietli, pretože jej lídra chce obviniť polícia pre podvod s 50-miliónovou dotáciou na farmu Čapí hnízdo.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona