Babiš potvrdil, že sa stretol s novinárom Marekom Přibylom

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 09:29 • 2 min
Babiš potvrdil, že sa stretol s novinárom Marekom Přibylom

PRAHA - Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš dnes po prvý raz potvrdil, že sa stretol s medzičasom prepusteným novinárom denníka Mladá fronta DNES Marekom Přibylom.

slovakia

left justify in out

Audiozáznam ich rozhovoru, ktorý sa v uplynulých dňoch objavil na internete a podľa ktorého obaja aktéri preberali zverejňovanie článkov o Babišových politických oponentoch, by podľa investigatívneho novinára Českého rozhlasu Janeka Kroupu mal pripraviť samotný Přibyl. Ten mal svoj postup koordinovať s osobou blízkou známemu pražskému lobistovi Ivovi Rittigovi.

 

Podľa Kroupu mal jeden z účastníkov schôdzky na sebe nahrávaciu techniku a touto osobou bol s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou práve Přibyl, spolupracujúci so skupinou, ktorej súčasťou je aj bývalý pracovník Útvaru zvláštnych činností (ÚZČ). Niekdajší novinár MF DNES chodieval pre inštrukcie za Babišom podľa Kroupu s vedomím svojich nadriadených a Babiš ho využíval aj ako sprostredkovateľa. Vedel, s kým a prečo hovorí, dodal Kroupa.

Babiš označil rozhovor o ovplyvňovaní médií za provokáciu.

 

Vo štvrtok sa líder hnutia ANO ešte k autenticite záznamu nevyjadroval a skôr inklinoval k spochybňovaniu jeho pravosti hovoriac o podvrhu a kampani proti svojej osobe, pričom podal vo veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre sledovanie a odpočúvanie ministra financií. Dnes však svoj postoj evidentne zmenil.

 

Rittig reagoval na Kroupove tvrdenia prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slovami: "Kroupa, čo hulíš? Ja si myslím, že hanby zo lživých a zavádzajúcich novinárskych článkov bolo už dosť, nie???"

 

Kroupa sa však domnieva, že jestvuje aj ďalšia nahrávka, ktorá sa môže objaviť na verejnosti a podľa ktorej Babiš spolupracoval so sovietskou KGB, podľa neskôr zverejnených informácií Českého rozhlasu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Na zázname sa podľa Kroupu hovorí o príprave kompromitujúcich materiálov proti Babišovi údajne z dielne ľudí okolo Penty a niekdajšieho šéfa ŠtB Alojza Lorenca. Aj autorom tejto nahrávky by mal byť Přibyl, avšak za kľúčového muža spomínanej skupiny označuje investigatívny novinár expolicajta z ÚZČ s kontaktmi napríklad na Iva Rittiga a veľmi vplyvných ľudí z českého biznisu.

 

Kauza nahrávok ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša s už bývalým novinárom Mladej fronty DNES Markom Přibilom bude v stredu 10. mája témou mimoriadnej schôdze českej Poslaneckej snemovne, informoval jej predseda Jan Hamáček.

 

Babiš, ktorého odvolanie dnes navrhol premiér Bohuslav Sobotka, označil nahrávky, na ktorých hovorí s Přibilom o článkoch proti predstaviteľom ČSSD, za žurnalistovu provokáciu.

 

"Tá akcia s tým odposluchom toho novinára bola provokácia toho novinára. On mi tam niečo podsúval, ja som to kopal od seba," formuloval minister financií ČR.

 

 

Novinár Přibyl poprel, že pripravil nahrávku zo stretnutia s Babišom

 

Bývalý redaktor českého denníka Mladá fronta Dnes Marek Přibyl dnes poprel, že by audiozáznam stretnutia s lídrom hnutia ANO, vicepremiérom a ministrom financií ČR Andrejom Babišom bol pripravil on.

 

"Nikdy som nikoho nenahrával," napísal Přibyl na svojom profile na Facebooku a dodal, že Babiša vnímal v čase stretnutia ako šéfa (pretože mu až do februára 2017 patrilo vydavateľstvo Mafra vrátane spomínaného denníka).

 

Podľa vlastných slov sa s Babišom stretol trikrát, poprel však nahrávanie s tým, že to neurobil nikdy, "nie to, aby som pracoval pre (ministra vnútra Milana) Chovanca, ktorého som úhlavným nepriateľom", uvádza sa v Přibylovom vyhlásení.

 

Novinár, ktorý tak poprel tvrdenie investigatívneho kolegu z Českého rozhlasu Janeka Kroupu, súčasne avizoval, že sa k celej záležitosti viac nebude vyjadrovať.

 

Informoval o tom server Novinky.cz, ktorý sa márne pokúšal skontaktovať s Přibylom.

 

Novinári z denníka MF Dnes a servera iDNES.cz sa v reakciách na nahrávky už vo štvrtok ohradili proti správaniu vicepremiéra. Babiš, ktorý oba mediálne subjekty vlastnil do februára, podľa nich klamal, keď tvrdil, že nebude ovplyvňovať obsah médií vydavateľstva Mafra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona