Babiš odvolal námestníka, ktorý obvinil banky z machinácií so sadzbami

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 09:34 • 2 min
Babiš odvolal námestníka, ktorý obvinil banky z machinácií so sadzbami

PRAHA - Český minister financií Andrej Babiš (ANO) odvolal dnes svojho námestníka Martina Prosa (ČSSD) pre stratu dôvery.

slovakia

left justify in out

Pros pred časom žiadal Českú národnú banku (ČNB), aby preverila, či banky nemanipulovali s medzibankovou sadzbou PRIBOR. Informovala o tom webová stránka Novinky.cz. "Prvý podpredseda vlády a minister financií Andrej Babiš odvolal pre stratu dôvery námestníka pre oblasť medzinárodných vzťahov Martina Prosa. Martin Pros bol do funkcie vymenovaný k 1. aprílu minulého roka," oznámilo ministerstvo financií ČR v tlačovej správe.

 

Pros v apríli adresoval list guvernérovi ČNB Miroslavovi Singerovi, v ktorom vyjadril obavy z manipulácie so sadzbou PRIBOR, ktorá vyjadruje, za koľko si banky požičiavajú medzi sebou. Podľa Prosa mohla sadzba spôsobiť skreslenie kurzov dlhopisov a ovplyvniť aj cenu niektorých hypoték.

 

"Na PRIBOR sa tiež viaže množstvo hypotekárnych zmlúv s variabilnou úrokovou mierou. Prípadná manipulácia s PRIBOR-om by tak mala negatívny vplyv aj na spotrebiteľov a znamenala by masové, bezdôvodné obohatenie sa bánk," napísal Pros v liste.

 

Podľa viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka list neobsahuje žiadne relevantné údaje a je založený na neznalosti a jednom novinovom článku. Ohradili sa proti nemu aj banky. Svojho námestníka následne pokarhal aj minister Babiš za to, že poškodil povesť bankového trhu, píšu Novinky.cz.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies