Babiš obmedzí počet dlhopisov pre občanov a nebudú také výhodné

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 11:18 • 2 min
Babiš obmedzí počet dlhopisov pre občanov a nebudú také výhodné

PRAHA - České ministerstvo financií chce zabrzdiť záujem bohatých aj drobných investorov o štátne dlhopisy. Podľa zistenia pražského denníka Mladá fronta Dnes (MF DNES), ktoré dnes zverejnil na svojej internetovej stránke, ministerstvo stanoví investorom maximálny limit, koľko dlhopisov si smú v jednej emisii zaobstarať. A už nebude ponúkať také atraktívne úroky ako v minulosti, konštatuje MF DNES.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo financií uvažuje o znížení limitu na hodnotu dlhopisov pre jednotlivých občanov," citujú noviny ministra financií Andreja Babiša. Podľa denníka Babiš tak zrejme chce podporiť pôvodný princíp dlhopisov, ktoré mali byť investičnou príležitosťou pre drobných sporiteľov.
      

Ten, kto je pripravený investovať milióny, môže už dávno štátne dlhopisy nakúpiť prostredníctvom finančných inštitúcií na kapitálovom trhu. Ukázalo sa však, že nakupovať dlhopisy v "malom", čo umožnilo ministerstvo financií prvýkrát v novembri 2011, sa vďaka atraktívnejším úrokom oplatilo viac.
      

České ministerstvo už teraz nepovoľuje investíciu nad 5 miliónov korún (181.804,96 eura) do protiinflačných dlhopisov a vlani rozšírilo obmedzenie aj na všetky ostatné štátne papiere.
      

"Vo vianočnej emisii (2013) bol maximálny počet kusov stanovený u všetkých sporiacich štátnych dlhopisov na 50 miliónov kusov pre každú jednotlivú tranžu," upozornil Radek Ležatka z tlačového oddelenia rezortu. Teraz by sa tento strop mohol ešte znížiť.
      

Dlhopisy za desiatky miliónov korún vlastní necelá tisícka investorov. Najčastejšia suma, ktorú záujemcovia do dlhopisov vložili, je 220.000 Kč. Minister Babiš sporenie v dlhopisoch pre občanov podporuje, ale presun štátneho dlhu k nim obmedzí.
      

A nie je ani isté, či bude rezort pod Babišovým vedením vydávať dve emisie dlhopisov pre občanov ročne tak ako v predchádzajúcich rokoch, alebo len jednu. Štát si totiž dokáže požičať veľmi lacno aj na kapitálovom trhu. Napríklad pri marcovej aukcii predal dlhopisy splatné o štyri roky za 8 miliárd Kč s úrokom len 0,84 % ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies