Babiš: Novičok sa u nás nevyrábal, Zeman to iba nepochopil

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 16:34 • 2 min
Babiš: Novičok sa u nás nevyrábal, Zeman to iba nepochopil

PRAHA - V Českej republike nebola vyvíjaná ani skladovaná látka novičok, povedal v pondelok po rokovaní s predstaviteľmi Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) a Vojenského spravodajstva český premiér v demisii Andrej Babiš.

slovakia

left justify in out

Tvrdenie o výrobe a testovaní látky novičok v ČR priniesol minulý štvrtok prezident Miloš Zeman, ktorý si podľa Babiša asi nepresne vysvetlil termín "testovať".

Ako doplnil spravodajský server Novinky.cz, Zeman vo štvrtok uviedol, že v Česku sa jed novičok v malom množstve vyrábal a testoval. Ministerstvá obrany a zahraničia následne oznámili, že látky tohto typu sa v Česku syntetizujú na účely protichemickej obrany, ale iba v mikroskopickom množstve, ktoré nemohlo uniknúť.

 

Podľa úradu vlády však došlo k nepochopeniu a odlišnému vnímaniu termínov výroby a testovania. "Vo vyjadrení prezidenta zrejme ide o rozdielne vnímanie slov výroba a testovanie, keď má prezident pravdu v tom, že zákon č. 19 z roku 1997 Zb. označuje za výrobu každú chemickú reakciu, pričom vo vyjadrení Vojenského výskumného ústavu mikrosyntéza ako výroba označená nie je," píše sa v stanovisku zverejnenom na stránkach českého úradu vlády, z ktorého citovali Novinky.cz.

 

Úrad premiéra v demisii Babiša označil celú záležitosť za nedorozumenie a pripomenul, že termíny výroba a testovane v minulosti nepresne použil i šéf Vojenského výskumného ústavu, kde túto látku skúmali.

 

Server Novinky.cz v správe pripomenul, že v ČR vlani testovali látku typu novičok A-230 v rámci programu na ochranu pred zbraňami hromadného ničenia. Odborníci tak v prvom kroku zrealizovali miktosyntézu novička A-230 bez toho, aby izolovali samotnú látku. "Tento postup sa podľa metodiky Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť nepovažuje za výrobu ani vývoj," pripomenula česká vláda s tým, že výsledný produkt zničili.

 

Chemické zloženie látky A-230 je podľa vlády úplne odlišné od látky A-234, ktorou v Británii otrávili bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies