Babiš na zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu ubezpečil, že živý spis nevidel

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 18:29 • 2 min
Babiš na zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu ubezpečil, že živý spis nevidel

PRAHA - Česká bezpečnostná rada sa na dnešnom zasadnutí v Prahe zaoberala problematikou nahrávok, ktoré sa objavili na internete a zachytávajú komunikáciu šéfa hnutia ANO, vicepremiéra Andreja Babiša s niekdajším novinárom denníka MF Dnes Marekom Přibilom vrátane rozhovoru o údajne "živom" policajnom spise, ako aj témou mohutných kybernetických útokov z uplynulých dní.

slovakia

left justify in out

Babiš na tomto fóre, podobne ako jeho stranícky kolega a dezignovaný nástupca na poste vicepremiéra, minister životného prostredia Richard Brabec, po rokovaní ubezpečil, že minister financií žiadny "živý" policajný spis nemal v rukách ani nevidel.

 

"Predpokladám, že v priebehu rokovania budeme ubezpečení predovšetkým Políciou ČR, že vec vyšetruje," vyhlásil predseda českej vlády Bohuslav Sobotka ešte pred samotným rokovaním Bezpečnostnej rady štátu.

 

"Pokiaľ niekto nahráva vicepremiéra, tak je to potrebné vyšetriť," konštatoval líder koaličných ľudovcov z KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ktorý súčasne pripomenul, že obsah inkriminovaných nahrávok je ďalšou otázkou. "Bez ohľadu na to, či je zostrihaný alebo nie, je neprijateľné, aby sa politik takto stretával s novinármi. Zjavne tam boli i živé spisy, a tak, či je to pravda alebo nie, to sa musí vyšetriť," podčiarkol Bělobrádek podľa internetového serveru Novinky.cz.

 

Jeho stranícky kolega z KDU-ČSL, ktorá dnešné rokovanie iniciovala, minister pôdohospodárstva Marian Jurečka na margo atmosféry dnešného rokovania rady povedal, že bola vecná, a nie emotívna, ako napríklad na zasadnutí koaličnej rady v uplynulom týždni. Nikto podľa jeho slov nezvyšoval hlas.

 

Prítomní hovorili aj o mohutnom kybernetickom útoku, o ktorom prišli prvé správy v piatok a ktorý zasiahol 200.000 terčov v najmenej 150 štátoch sveta.

 

Vládny splnomocnenec pre kybernetickú bezpečnosť Dušan Navrátil dnes konštatoval, že Česka sa tieto útoky dotkli iba okrajovo. "Ide predovšetkým o prevenciu, tá je nesmierne dôležitá," zdôraznil a dodal, že jednotlivé subjekty dostali varovanie a pokyny, aké opatrenia by mali prijať, aby sa neocitli v ohrození.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona