Babiš: Je náš úspech, že Ecofin začal debatovať o nástroji "revers charge"

NETKY.SK • 15 Január 2016, 17:07 • 2 min
Babiš: Je náš úspech, že Ecofin začal debatovať o nástroji "revers charge"

BRUSEL - Minister financií Českej republiky Andrej Babiš po skončení dnešného zasadnutia ministrov financií EÚ (Ecofin) ocenil, že po 18 mesiacoch sa mu podarilo zaradiť na Ecofine ako hlavný bod rokovaní riešenie podvodov s daňou z pridanej hodnoty (DPH) a návrh známy ako "revers charge", čiže samozdaňovanie.

slovakia

left justify in out

"Je pozitívne, že v pláne Európskej komisie, ktorý má byť predstavený v marci, o boji proti podvodom s DPH, sa nám podarilo presadiť, že sa o nás bude hovoriť ako o pilotnej krajine," uviedol Babiš. Spresnil, že ČR žiadala exekutívu EÚ o výnimku, o súhlas, aby sa stala "pilotnou krajinou", na ktorej sa model samozdaňovania vyskúša.

 

Samozdaňovanie znamená prenos daňovej povinnosti z dodávateľa na odberateľa, cieľom čoho je snaha zamedziť daňovým podvodom.

Babiš pripomenul, že ide o pokus, o aký sa už v roku 2008 pokúsilo Rakúsko, vtedy to však nebolo dotiahnuté do konca.

 

Šéf českých financií zhodnotil ako pozitívnu správu, že túto iniciatívu na Rade ministrov priamo podporilo 10 členských krajín EÚ, pričom sedem krajín "je skeptických".

 

"Ale de facto k nášmu návrhu sa vyjadrila každá krajina," skonštatoval Babiš. Dodal, že eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici a tiež holandské predsedníctvo v EÚ potvrdili, že jeho návrh bude prerokovaný v rámci novochystanej koncepcie Európskej komisie boja proti neplatičom DPH.

"Opakujem, že ročne je to v EÚ 170 miliárd eur, ročný rozpočet únie je okolo 140 miliárd eur, takže to je obrovská čiastka," zhodnotil situáciu spôsobenú daňovými únikmi cez podvody na DPH. Dodal, že podľa údajov Eurostatu za rok 2013 v Českej republike išlo o straty vo výške 3,397 miliardy eur.

 

Babiš v závere skonštatoval, že vníma ako úspech ČR, že sa túto iniciatívu podarilo nakoniec presadiť a dodal, že česká strana má teraz za úlohu presvedčiť tie členské štáty EÚ, ktoré majú k tomu nástroju pripomienky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies