Babiš investuje v ČR desiatky miliónov korún aj do spracovania mlieka

NETKY.SK • 18 Február 2013, 12:07 • 2 min
Babiš investuje v ČR desiatky miliónov korún aj do spracovania mlieka

Babiš investuje v ČR desiatky miliónov korún aj do spracovania mlieka - Svet Druhá najväčšia mliekareň v Česku, olomoucká Olma zo skupiny Agrofert Holding miliardára Andreja Babiša, onedlho uvedie do prevádzky novú výrobnú linku na spracovanie mlieka za 1

slovakia

left justify in out

img

Druhá najväčšia mliekareň v Česku, olomoucká Olma zo skupiny Agrofert Holding miliardára Andreja Babiša, onedlho uvedie do prevádzky novú výrobnú linku na spracovanie mlieka za 100 miliónov Kč (3,94 milióna eur). Aj ďalšie investície do rozšírenia výrobných kapacít sa pripravujú. Do piatich rokov dosiahnu spolu 200 miliónov Kč. V rozhovore pre denník E15 to uviedla generálna riaditeľka Olmy Simona Sokolová. Rozhodnutie vyplýva z nedávnej strategickej porady na tému, kam by mala Olma v budúcnosti smerovať.

Agrofert vstúpil do Olmy na začiatku roku 2009. Firmu prebral v situácii, keď sa vinou predchádzajúceho manažmentu a menšinového majiteľa v roku 2008 prepadla do straty 214 miliónov Kč. Nasledujúci rok, po začiatku reštrukturalizácie, dosiahla zisk 15,7 milióna Kč a ten v roku 2011 stúpol na 56 miliónov Kč. Výsledok hospodárenia v minulom roku Olma ešte nepublikovala.

Tržby mliekarne dosiahli predvlani 2,89 miliardy Kč a v roku 2012 ich medziročný prírastok dosiahol do 8 %. 

Skupina Agrofert sa skladá z viac ako 200 dcérskych spoločností podnikajúcich v sektoroch chémia, poľnohospodárstvo, potravinárstvo, pozemná technika, obnoviteľné zdroje, ťažba a spracovanie dreva. Jej ročné tržby dosiahli predvlani 117,6 miliardy a voči roku 2010 vzrástli o 25,5 miliardy Kč. Holding podniká so ziskom, ktorý dosahuje z jeho ročného príjmu viac ako 5 %.

Skupina, ktorej výlučným vlastníkom je Andrej Babiš, mala podľa posledných dostupných údajov zapísaných na liste vlastníctva 57.000 ha poľnohospodárskej pôdy (0,7 % rozlohy Českej republiky, alebo 1,6 % z celkovej výmery poľnohospodárskej pôdy krajiny).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona