Babiš investuje do rozšírenia výroby v Dusle Šaľa 500 miliónov Kč

NETKY.SK • 5 August 2013, 14:43 • 2 min
Babiš investuje do rozšírenia výroby v Dusle Šaľa 500 miliónov Kč

PRAHA - Agrofert, jedna z firiem podnikateľa Andreja Babiša, rozšíri na Slovensku za 500 miliónov Kč (19,26 milióna eur) výrobu močoviny. Slovenský chemický podnik Duslo, a. s., Šaľa, podľa dnešnej správy českých Hospodárskych novín zvýši jej výrobu o polovicu. Dopyt je väčší než súčasná kapacita podniku.

slovakia

left justify in out

Šéf chemickej divízie Agrofertu Petr Cingr denníku povedal, že výroba sa rozšíri, "lebo vieme predať väčšie množstvo močoviny, než sme schopní vyrobiť". Agrofert už podpísal jeden z kontraktov so spoločnosťou Chemoprojekt na rozšírenie Dusla približne za 15 miliónov eur. Cingr dodal, že investícia do močoviny sa skladá z viacerých kontraktov; celková suma modernizácie sa pohybuje okolo 20 miliónov eur.

Od jesene budúceho roka má Duslo vyrábať denne 900 ton močoviny. Teraz je jej denný výkon 600 ton. "Tona sa predáva po 9000 až 10.000 Kč," uviedol Cingr. Denne tak tržby len za močovinu, ktorá sa na zisku Dusla podieľa približne 15 %, môžu dosiahnuť 9 miliónov Kč.

Pre Babiša je močovina kľúčovou komoditou, ktorá mu prináša väčšinu jeho bohatstva. Vyrába ju aj Babišov klenot - nemecká chemická fabrika SKW Piesteritz. Tá je najväčším výrobcom močoviny v Nemecku a druhým v Európe. Nemeckým lídrom je i vo výrobe čpavku. Mimochodom, Duslo Šaľa je druhý najväčší Babišov chemický závod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona