Babiš: Česko sa do eurozóny nemusí ponáhľať

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 15:06 • 2 min
Babiš: Česko sa do eurozóny nemusí ponáhľať

PRAHA - Česká republika nepotrebuje časový plán pre zavedenie eura. Vyhlásil to v utorok bývalý minister financií Andrej Babiš.

slovakia

left justify in out

Krajina má záväzok prijať spoločnú menu, so vstupom do menovej únie sa však nemusí ponáhľať, uviedol predseda politickej strany ANO, ktorá je favoritom v prieskumoch verejnej mienky pred októbrovými parlamentnými voľbami. Vzhľadom na grécku dlhovú krízu a problémy talianskych bánk je eurozóna v súčasnosti „riziková zóna“, dodal Babiš.

 

V prospech stanovenia časového plánu pre vstup do eurozóny sa minulý mesiac vyslovil český premiér Bohuslav Sobotka. Za vhodnú príležitosť na diskusiu o vstupe do eurozóny označil nadchádzajúce parlamentné voľby.

Vstup Českej republiky do eurozóny je zakotvený v zmluve o vstupe do EÚ, ktorej členom sa krajina stala v roku 2004. Odvtedy však Praha, podobne ako vlády vo Varšave či v Maďarsku, prijatie eura odkladajú. Výnimku z povinnosti zaviesť spoločnú menu, ktorú v súčasnosti používa 19 z 28 členských štátov EÚ, si vyrokovali Veľká Británia a Dánsko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies