Babiš by mohol šéfovať rozpočtovému výboru snemovne

NETKY.SK • 11 November 2013, 13:21 • 2 min
Babiš by mohol šéfovať rozpočtovému výboru snemovne

PRAHA - Líder hnutia ANO Andrej Babiš by sa mohol stať predsedom vplyvného rozpočtového výboru českej Poslaneckej snemovne.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v nedeľu predseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ktorého dnes citoval spravodajský server Novinky.cz.

Miliardár Babiš totiž zatiaľ čaká na verdikt slovenského súdu, ktorý v januári rozhodne, či Babiš bol, alebo nebol vedomým spolupracovníkom komunistickej tajnej služby ŠTB.

Faltýnek v nedeľňajšej relácii Českej televízie uviedol, že z jeho pohľadu by podnikateľ slovenského pôvodu Babiš mal byť v koaličnej vláde, ale situáciu bude hnutie riešiť, až keď nastane. 

"Keby sme boli opozičnou stranou, ktorá by tolerovala menšinovú vládu ČSSD, tak si dokážeme predstaviť jeho rolu v rámci snemovne na pozícii predsedu rozpočtového výboru," dodal Faltýnek.

Post šéfa rozpočtového výboru, ktorý schvaľuje vláde napríklad rozpočtové presuny v priebehu roka, je voľný aj kvôli tomu, že sa s exministrom financií a podpredsedom TOP 09 Miroslavom Kalouskom počíta na post podpredsedu snemovne.

Babiš niekoľkokrát uviedol, že ak by vznikla väčšinová koaličná vláda ČSSD, ANO a ľudovcov, mal by záujem o kreslo ministra financií. Predseda hnutia ANO síce tvrdí, že podľa názoru jeho právnikov nemusí mať negatívne lustračné osvedčenie, ale prezident Miloš Zeman ho bude od ministrov vyžadovať. Babiša táto požiadavka teda aspoň do rozhodnutia súdu vyšachovala z hry, napísal web Novinky.cz.

Šéf ANO odmietol minulý týždeň pre denník Právo, že by mal ambíciu stať sa predsedom snemovne, teda dolnej komory parlamentu - podľa neho by to vyžadovalo veľa rozprávania, a to mu veľmi nejde.

Podnikateľ tiež niekoľkokrát zopakoval, že sa do vlády nehrnie za každú cenu. Vyjasnenú predstavu o zostavení kabinetu chcú mať všetky strany do Vianoc.

Vyjednávacie tímy sociálnej demokracie, hnutia ANO a strany KDU-ČSL čakajú v nasledujúcich týždňoch náročné rokovania skomplikované aj faktom, že Babiš bude najbližších 14 dní na turné po celej ČR a do metropoly Praha sa podľa informácií Práva bude vracať sporadicky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona