BAB 2010 predstaví hviezdy českej animácie aj Žltú ponorku

NETKY.SK • 12 Október 2010, 07:38 • 2 min
BAB 2010 predstaví hviezdy českej animácie aj Žltú ponorku

BAB 2010 predstaví hviezdy českej animácie aj Žltú ponorku

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný festival kreslených filmov pre deti - Bienále animácie Bratislava (BAB) sa uskutoční v dňoch 12. až 16. októbra. Jubilejný 10. ročník prehliadky ponúkne celkovo 500 snímok, súťažiť o hlavnú cenu - Cenu Viktora Kubala za najlepší film - bude 55 animovaných snímok z 22 krajín.
"Prioritne je festival zameraný na detského diváka, isteže v odpoludňajších a večerných predstaveniach sú filmy určené pre všetkých," uviedla pre TASR Katarína Minichová, programová riaditeľka BAB s tým, že festival má nekomerčný charakter a vznikol popri Bienále ilustrácií Bratislava (BIB), ktoré je rovnako nekomerčnou prehliadkou ilustrátorov z celého sveta.
Súčasťou festivalu sú retrospektívne programy, profilové prehliadky tvorcov, tematické filmové pásma, medzinárodné odborné semináre i tvorivé dielne. "Tie sa nasťahujú do Bibiany kompletne, dom umenia pre deti sa stáva pôdou pre mediálnu výchovu, chceme, aby sa deti hrali s filmom, osvojili si pohľad na jeho základné zložky a objavili v sebe tvorivosť," vysvetlila Minichová s tým, že na festival zavíta sedem významných umelcov, ktorí budú dielne viesť.
Tematická sekcia Hviezdy českého animovaného filmu predstaví bohatú kolekciu snímok legendárnych režisérov Karla Zemana, Hermínu Týrlovú, ale aj predstaviteľov strednej generácie, Jiřího Bartu a Ludmilu Zemanovú-Spálenú, dcéru Karla Zemana.
Profilové prehliadky uvedú tvorbu maďarského autora Marcella Jankovicsa, jedinečný humor argentínskeho tvorcu Guillerma Mordilla, ale aj skvelé diela britského producenta Johna Coatesa. "Je to výnimočná postava britskej animácie, ktorá priniesla do dejín animovaného filmu Žltú ponorku, ktorou sa zlomili dejiny animovaného filmu na hru, fantáziu, farbu, na nový typ animácie," komentovala Minichová prelomovú snímku, ktorá sa tiež dostala do programu.
Jediný festival animovaných filmov pre deti na svete venuje pozornosť aj animovanej tvorbe krajín Vyšehradu, poľskej, maďarskej, českej i slovenskej animovanej tvorbe. Diváci sa zoznámia predovšetkým s produkciou štúdia v Poznani či Kecskeméte.
V sekcii Putovanie za rozprávkou festival prinesie prehľad najlepšej súčasnej tvorby pre deti - talianske filmy uvedie Sabrina Zanetti z festivalu Cartoon Club v Rimini, nemecké filmy Gunter Kinstler. Špeciálny príspevok predstavuje televízna animovaná tvorba francúzskeho režiséra Jeana-Jacqua Prunésa.
Súčasťou festivalu je aj sedem výstav, spojených s animovaným filmom. V Bibiane otvoria v utorok 12. októbra hneď tri tituly, ktoré potrvajú až do januára budúceho roku: Fantastický svet Karla Zemana - storočnica filmového kúzelníka, Čo sa skrýva na povale, kde možno vidieť hrdinov a scény z filmu Jiřího Bartu a Svetové osobnosti na BAB. Ďalšie výstavy otvoria v Bulharskom kultúrnom inštitúte (Penčo Kunčev), v Kultúrnom inštitúte Maďarskej republiky (Marcell Jankovics), vo Francúzskom inštitúte (J. J. Prunés a Martin Kellenberger), Giullermo Mordillo (Galéria Artotéka v Mestskej knižnici). Filmové projekcie sa budú konať v kine Slovenskej národnej galérie (SNG), v kine Mladosť a vo Filmovom klube 35_mm.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona