B. SCHMÖGNEROVÁ: 20-% DPH pri potravinách je európsky unikát

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:20 • 2 min
B. SCHMÖGNEROVÁ: 20-% DPH pri potravinách je európsky unikát

B. SCHMÖGNEROVÁ: 20-% DPH pri potravinách je európsky unikát

slovakia

left justify in out

img

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 19 na 20 % nemusí priniesť posilnenie príjmov štátneho rozpočtu tak, ako to očakáva nová vláda. Povedala v rozhovore pre TASR bývalá viceprezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Brigita Schmögnerová.
"Určite to bude mať dosah na spotrebu, ktorá sa zníži. Je potrebné vnímať zvýšenie DPH komplexnejšie a nielen cez momentálne výpočty, koľko by to mohlo priniesť príjmov do rozpočtu. Znovu sa môže zopakovať scenár cezhraničných nákupov v Poľsku, Česku alebo Maďarsku a očakávania väčších príjmov sa nemusia naplniť," dodala bývalá ministerka financií z rokov 1998 - 2002.
Dôvodom zvýšenie cien podľa Schmögnerovej je aj nedostatočná konkurencia na slovenskom trhu. Zdražovanie môže mať následne aj vážne sociálne dôsledky. "Veď 20 % DPH pri potravinách alebo detskom ošatení je európsky unikát. Napríklad vo Veľkej Británii je na potraviny i detské šatstvo nulová sadzba DPH," zdôraznila Schmögnerová.
Predstavitelia štyroch koaličných strán sa v pondelok (6. 9.) dohodli na dočasnom zvýšení základnej sadzby DPH zo súčasných 19 % na 20 %. Táto zmena bude platiť dovtedy, kým sa deficit verejných financií nezníži pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), k čomu by malo dôjsť v roku 2013. Znížená sadzba na knihy či lieky zostane nezmenená na úrovni 10 %.
Exministerka financií by v tejto súvislosti uvítala na Slovensku viac položiek vo zvýhodnenej sadzbe. "Je najvyšší čas, aby sa prehodnotila otázka jednotnej sadzby DPH," uzavrela Schmögnerová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies