B. Obama chce do 12 rokov znížiť rozpočtový schodok o 4 bil. USD

NETKY.SK • 14 Apríl 2011, 06:59 • 2 min
B. Obama chce do 12 rokov znížiť rozpočtový schodok o 4 bil. USD

B. Obama chce do 12 rokov znížiť rozpočtový schodok o 4 bil. USD

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama dnes predstavil politicky riskantný plán zníženia vysokého rozpočtového deficitu USA v najbližších 12 rokoch o 4 bilióny USD (2,76 bilióna eur).
      Podľa Obamu, ktorého najmä republikáni kritizujú za slabú angažovanosť pri diskusiách o riešení rastúceho dlhu a rozpočtového deficitu, sa v rozpočte ušetrí kombináciou výdavkových škrtov a zvýšenia daní. Škrty by sa mali dotknúť viacerých sektorov, medzi nimi zdravotníctva, poľnohospodárstva či obrany. Úspory vo výdavkoch by sa na znížení deficitu mali podieľať tromi štvrtinami a zvyšný bilión dolárov by do rozpočtu mali priniesť vyššie príjmy z daní.
      Už v roku 2015 chce Obama znížiť rozpočtový schodok na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a do konca desaťročia na 2 % HDP. Pritom na tento rok sa počíta so schodkom ešte vo výške 10,9 % HDP.
      Časť peňazí chce získať ukončením daňových úľav pre najbohatších Američanov. Ako povedal, riešenie vysokého rozpočtového deficitu si vyžaduje obete a ďalšie obnovenie daňových úľav z Bushovej éry pre najbohatších Američanov, ktoré sa končí v roku 2012, už nedovolí. "Nemôžeme si dovoliť daňové úľavy pre milionárov a miliardárov v našej spoločnosti. Ďalšie obnovenie nedovolím," dodal Obama na Univerzite Georgea Washingtona v hlavnom meste USA. "Nie je možné ďalej žiť nad pomery, musíme znížiť rozpočtový deficit a vrátiť sa na cestu, ktorá nám umožní splácať dlhy," povedal.
      Prezidentov návrh pravdepodobne narazí na republikánov a ekonómovia nepochybujú, že spor bude dominovať v roku 2012, keď budú v USA prezidentské a kongresové voľby. Republikáni na jednej strane kritizujú Obamu, že v rozsahu znižovania štátneho dlhu, ktorý dosiahol už 14 biliónov USD, nie je dostatočne razantný, no na druhej strane odmietajú problémy USA riešiť zvyšovaním daní.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies