Virológ Klempa: Podávanie tretej dávky vakcíny by malo byť schválené čo najskôr

NETKY.SK • 24 August 2021, 15:48 • 2 min
Virológ Klempa: Podávanie tretej dávky vakcíny by malo byť schválené čo najskôr

BRATISLAVA - Podávanie tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by malo byť schválené čo najskôr, skôr než bude neskoro. Mala by sa podávať prednostne oslabeným a rizikovým jedincom.

slovakia

left justify in out

Povedal to virológ Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) a nositeľ ceny Vedec roka SR 2020 v kategórii inovátor roka.

 

Očkovaný by podľa jeho slov nemal byť automaticky každý. Za správne považuje to, aby sa tretia dávka vakcíny podávala na základe rozhodnutia lekára imunitne oslabeným alebo z iných dôvodov vysoko rizikovým jedincom.

 

Na otázku TASR, aká je jeho vízia fungovania očkovania proti ochoreniu COVID-19 v budúcnosti, uviedol, že aktuálne je ťažké niečo jednoznačne predpovedať. Predpokladá však, že u imunitne kompetentných osôb aspoň nateraz tretia dávka nie je nevyhnutná.

 

"Neviem si predstaviť, ako niekto vyvíja vakcínu, ktorú by bolo treba zaočkovať raz za desať rokov, zatiaľ čo niekto iný by vyvíjal vakcínu, ktorú treba preočkovať každé tri roky. Predpokladám, že všetci sa pokúšajú o vývoj vakcíny s čo najdlhšou dobou účinnosti. O potrebe preočkovania až následne rozhodujú reálne skúsenosti z praktického života," uviedol.

 

Klempa si myslí, že na pandémiu by si ľudia nemali zvykať, na pretrvávanie vírusu v ľudskej populácii však áno. "Dá sa predpokladať, že šírenie vírusu v ľudskej populácii sa nepodarí úplne zastaviť, ale nebude mať stále taký pandemický charakter, ako je to teraz," dodal.

 

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v utorok pre TASR uviedlo, že stále vyhodnocuje prípadné podávanie tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej situáciu "veľmi pozorne" sledujú a vyhodnocujú. Klempa potvrdil, že nie je členom poradnej skupiny na MZ SR pre očkovanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona