B. BUGÁR: Obyčajní ľudia sa správajú neobyčajne zlým spôsobom

NETKY.SK • 10 Február 2011, 08:39 • 2 min
B. BUGÁR: Obyčajní ľudia sa správajú neobyčajne zlým spôsobom

B. BUGÁR: Obyčajní ľudia sa správajú neobyčajne zlým spôsobom

slovakia

left justify in out

img

Ak líder Obyčajných ľudí (OĽ) Igor Matovič (SaS) nechápe, že spoločné vládnutie je nielen o obrovskom množstve kompromisov, ale aj o zodpovednosti, tak nepatrí do politiky. Po dnešnom stretnutí koaličných lídrov, kde sa hovorilo aj o zámere zmeniť zákon o štátnom občianstve, to uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Na svojej verzii novelizácie totiž trvá práve Matovič, a to zvyšok koalície neakceptuje.
"OĽ sa správajú neobyčajne zlým spôsobom. O pol dvanástej sa bude hlasovať a ak prejde pozmeňovací návrh pána Matoviča pomocou SNS a Smeru-SD, tak samozrejme nemáme inú možnosť a stiahneme návrh zákona. Tým pádom budeme považovať Matoviča za opozičného poslanca," vysvetlil možný postup Bugár. Zdôraznil, že v tomto prípade sa jedná o celú vládnu koalíciu. "Hociktorý poslanec v budúcnosti môže povedať, že sa udial precedens a nepodporí niečo, lebo je to jeho slobodná voľba. Takto sa nedá vládnuť," zdôraznil. Na vývoj udalostí si však chce počkať do štvrtka (10.2.). "Samozrejme, že nevieme, čo sa zajtra stane," deklaroval.
Podľa Bugára Matovič odporúčal riešiť situáciu stiahnutím zákona. "Ale čo to rieši? O dva mesiace bude taký istý zákon s takým istým problémom," myslí si šéf Mosta-Híd. Zdôraznil, že každý mesiac narastá počet tých, ktorí strácajú slovenské občianstvo a nie len kvôli tomu, že sa prihlásili o maďarské, ale kvôli tomu že majú kanadské, írske či nemecké občianstvo.
Podporu Matovičovmu pozmeňovaciemu návrhu vyjadril aj Radoslav Procházka (KDH). Bugár potvrdil, že sním o tejto veci dvakrát hovoril. "On je právnik a z právneho hľadiska to podľa neho takto musí byť. Je to ale aj o zodpovednosti, ja si nemyslím, že vládna koalícia týmto porušuje právo. Neporušuje nič," uistil Bugár. S Matovičom však hovoriť v tejto veci nebude. "Potom, ako sa vyjadroval a vyjadruje na účet poslancov vládnej koalície, nemám o čom rokovať," podčiarkol.
Bugár zároveň odmietol vplyv výsledku hlasovania o návrhu novely zákona o štátnom občianstve na štvrtkovú voľbu generálneho riaditeľa RTVS. "Neviem, ktorý egreš vypúšťa takéto informácie. Samozrejme, my budeme hlasovať tak ako sme sa dohodli. Za pani Miloslavu Zemkovú," dodal.
Matovič, ktorý sa časti rokovania zúčastnil, priznal, že je jeho snom, aby aj koalícia podporila jeho pozmeňovací návrh. "Dnes to chvíľku v parlamente tak vyzeralo. Dostal som ponuku, že keď tam pridáme jeden odsek, tak je možné, že by nám to koalícia podporila. Nakoniec s tým nesúhlasil Most-Híd. Politika zvíťazila," poznamenal. Zároveň však tvrdí, že rokovania v tejto otázke sa určite sa to posunuli k lepšiemu. "Jeden Otčenáš, jeden Zdravas a bude to v poriadku," uistil.
Líder Obyčajných ľudí zároveň zdôraznil, že ak ho niekto bude nútiť hlasovať proti svojmu svedomiu, tak z koalície vystúpi. "Pre mňa je to základná otázka. Potom by som bol nezávislý poslanec," uzavrel.
Koaličná novela má odstrániť trestanie občanov odňatím ich slovenského občianstva v prípade, že dobrovoľne požiadajú o iné. Matovičov návrh má umožniť získať občianstvo inej krajiny ľuďom, ktorí majú v danom štáte dlhodobý pobyt, študujú, sú zamestnaní, podnikajú alebo majú silné rodinné väzby. V prípade, že by ale slovenský občan získal maďarské občianstvo len na základe maďarského zákona bez toho, že by spĺňal tieto podmienky, naďalej by stratil slovenské občianstvo. Matovičovu verziu podporuje aj Smer-SD a SNS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies