B. Bugár: Myslím, že koalícia dovládne do konca, už sme sa oťukali

NETKY.SK • 17 Január 2011, 08:04 • 2 min
B. Bugár: Myslím, že koalícia dovládne do konca, už sme sa oťukali

B. Bugár: Myslím, že koalícia dovládne do konca, už sme sa oťukali

slovakia

left justify in out

img

Vládna koalícia v súčasnej zostave dovládne do konca volebného obdobia. Myslí si to predseda strany Most-Híd Béla Bugár, ktorý v dnešnej relácii televízie Markíza Na telo uviedol, že štvorica strán sa už za pol roka od volieb vzájomne oťukala.
      Naďalej však trvá na tom, že táto zostava je najkomplikovanejšou koalíciou, v akej kedy bol. Musí sa totiž viac rokovať a nie vždy sa dodržiavajú dohody neinformovať o čiastkových výsledkoch. "Aj v našom klube musíme zvlášť rokovať aj s poslancami OKS a to isté bolo i v SaS. Je veľa nových poslancov a každý si musí uvedomiť, že máme tesnú väčšinu," ilustroval pomery v koalícii Bugár.
      Na nedodržanie dohôd narazila vládna zostava aj pri voľbe generálneho prokurátora. Bugár zopakoval, že o údajnom podplácaní poslancov nič nevie, no ak je také podozrenie, musí sa konať. "Som presvedčený, že tí šiesti, ktorí hlasovali za pána Trnku, nechceli zvaliť vládu, ale zmeniť vládnu zostavu na niektorých postoch," podotkol s tým, že išlo aj o premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS). Bugár ale garantuje, že žiadna rekonštrukcia kabinetu sa nekoná.
      Podpredseda NR SR odmietol zákulisné reči o tom, že za zradou boli poslanci Mosta-Híd. "Vytvárali sa zbytočné konštrukcie. Som presvedčený, že naši poslanci hlasovali za pán Čentéša. Dôkazy, kto zradil, nemám," konštatoval.
      Na margo pripravovanej zmeny zákona o používaní jazykov národnostných menšín, v ktorom Most-Híd navrhuje zníženie 20-percentnej hranice menšinovej populácie v obci na používanie jej jazyka v úradnom styku na 10 percent, Bugár podotkol, že to robia najmä kvôli menejpočetným menšinám. "Nie je to dôležité pre Maďarov, ale pre menšie menšiny. Desať percent je návrh, nie podmienka, rokujeme," informoval. Odmietol, že za touto iniciatívou je snaha niečo ukázať, keďže SMK z parlamentu vypadla. "Toto je naše presvedčenie, toto je náš program," uistil.
      Bugár zopakoval, že na rozdiel od šéfa SMK Józsefa Berényiho on o maďarské občianstvo nepožiada. "Nevidím dôvod. Nebudem sa cítiť väčším Maďarom, ak budem mať ďalší papier. Budem vedieť ponúknuť viac menšinám? Nie. Mojou úlohou je vytvárať štandardné podmienky, ktoré budú slúžiť na znižovanie napätia vo vnútri Slovenska, ale aj medzi SR a Maďarskom," povedal.
      Líder Mosta-Híd sa nevyhol ani téme maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý za partnera na Slovensku považuje mimoparlamentnú SMK, a nie jeho stranu. "Pre nich (Fidesz, pozn. TASR) je to trošku šok. Počas volebnej kampane podporovali len SMK a bola to veľmi špinavá kampaň. Zrazu zistili, že to nepomohlo," uviedol Bugár. Pripustil, že v súčasnosti je výhodné, že jeho stranu nikto s Orbánom nespája, no nevýhodu vidí v tom, že Most-Híd nemôže fungovať ako mediátor medzi oboma krajinami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona