AZZZ: Situácia v Grécku bude mať negatívny dosah na slovenské firmy

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 15:44 • 2 min
AZZZ: Situácia v Grécku bude mať negatívny dosah na slovenské firmy

BRATISLAVA - Aktuálne ekonomické a politické dianie v Grécku môže mať negatívny dosah aj na slovenských podnikateľov.

slovakia

left justify in out

 Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR odporúča, aby pri realizácii ďalších obchodov v Grécku vyberali slovenské podniky platby vopred a v hotovosti, alebo si ich poistili, či využili iné formy záruky.
     

"Pre aktuálnu finančnú situáciu nemôžu Gréci posielať platby do zahraničia - napríklad za tovar či služby, ktoré si objednali od zahraničných spoločností. To môže ovplyvniť aj slovenských podnikateľov, ktorí im tieto tovary či služby poskytovali," reagoval pre TASR generálny sekretár AZZZ Oto Nevický. Odporúča preto, aby slovenskí podnikatelia, ktorí podnikajú v Grécku, platby vyberali v hotovosti a vopred, alebo si ich poistili, prípadne by mali využiť iný druh záruky. "Situácia v Grécku má jednoznačne vplyv aj na vývoj kurzu eura, ktorý môže mať na slovenských podnikateľov výrazný dosah," konštatoval Nevický.
     

Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR v súčasnosti nemá spracovanú dopadovú štúdiu, aký vplyv bude mať prípadný ďalší postup kritickej situácie priamo v Grécku už aj preto, že scenárov a dopadov môže byť niekoľko.
     

"Nemyslíme si však, že Grécko je takým významným partnerom, aby to výrazne ovplyvnilo výrobu a ekonomiku firiem automobilového priemyslu na Slovensku," reagoval pre TASR riaditeľ sekretariátu ZAP SR Ján Pribula. Oveľa dôležitejšie podľa ZAP je, aké vplyvy bude mať uvedená situácia na Európsku ekonomiku. "Pokiaľ by došlo k významným záchvevom, ktoré by viedli k zneisteniu trhu vo veľkých ekonomikách Európy, tak v tom prípade by ten vplyv bol podstatný a len ťažko by sa hľadali náhradné riešenia, náhradné trhy," konštatoval Pribula.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona