AZZZ a KOZ sa zhodli najmä na flexikonte a riešení pracovných sporov

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:19 • 2 min
AZZZ a KOZ sa zhodli najmä na flexikonte a riešení pracovných sporov

AZZZ a KOZ sa zhodli najmä na flexikonte a riešení pracovných sporov

slovakia

left justify in out

img

Kľúčovými témami spoločného rokovania predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR a Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR boli podľa slov viceprezidenta AZZZ SR Rastislava Machunku otázka Zákonníka práce a problémy podnikateľského prostredia ako celku.
"Dohodli sme sa na prieniku, kde sú stanoviská veľmi podobné, a to v otázke pokračovania flexikonta a v otázke vymožiteľnosti práva v pracovnoprávnych sporoch a riešení pracovnoprávnych sporov flexibilnejším spôsobom," uviedol po skončení vzájomného rokovania AZZZ SR a KOZ SR Machunka.
V tzv. spružnení pracovných predpisov, ktoré zamestnávatelia navrhovali, sa podľa neho na vzájomnom stretnutí "nepohodli", teda sa prakticky nepohli ďalej. "Tie pozície sú zákopové, vzdialené od seba, ale rokovanie môže nakoniec niečo zblížiť," podotkol.
Rozpornými zostali podľa neho všetky ostatné okruhy otázok oboch strán, ktoré už boli mediálne prezentované. "Sú to otázky, ktorými sa chceme ďalej zaoberať po analýze ich súladu s európskym právom a právom Medzinárodnej organizácie práce," spresnil.
Prioritnými témami pre AZZZ SR podľa Machunku zostáva naďalej najmä téma súbehu výpovednej lehoty a odstupného a otázka tzv. minimálnych mzdových taríf.
Dohodu strán v oblasti flexikonta a v oblasti vymožiteľnosti práva potvrdil po rokovaní aj viceprezident KOZ SR pre hospodársku politiku a sociálne partnerstvo Vladimír Mojš. "Sme za to, aby flexikonto pokračovalo aj ďalej, lebo v súčasnosti platí, myslím, do roku 2012," konštatoval.
Detaily otázok, na ktorých sa obe strany dohodli, budú podľa Mojša rozpracovávať a analyzovať pracovné skupiny oboch partnerov. Pripomenul, že odborári informovali asociáciu zamestnávateľov aj o cieli skrátiť rozsah pracovného času v pracovnom týždni. "My budeme naďalej zotrvávať na tom, že chceme pristúpiť k skráteniu týždenného pracovného času, ako aj k skráteniu nadčasov. Sme totiž v EÚ jedna z krajín, ktorá má najväčšiu nadčasovú prácu," spresnil.
Ak by sa išlo na tzv. francúzsky model pracovného týždňa, teda na úroveň 35 pracovných hodín týždenne, tak podľa Mojša by sa mohlo vytvoriť v SR až 60.000 nových pracovných miest.
Mojš zároveň konštatoval, že v otázke definície závislej práce dnes na rokovaní KOZ a AZZZ nenašli zhodu, aj keď priamo túto otázku neotvorili. "Aj minister práce (Mihál - pozn. TASR) sa vyjadril v tom zmysle, že chce tento problém riešiť," zdôraznil.
"Nemôže byť, že zamestnávateľ má časť zamestnancov v pracovnoprávnom pomere a časť zamestnancov tento inštitút zneužíva a pracuje na živnosť, kde fungujú daňové a odvodové úniky," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies