Azylový dom zachvátil požiar, o mesiac mal prijať prvých utečencov

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 16:11 • 2 min
Azylový dom zachvátil požiar, o mesiac mal prijať prvých utečencov

LIPSKO - Nemecká polícia začala vyšetrovať príčiny požiaru, ktorý vypukol dnes nad ránom v mestečku Tröglitz v budove, ktorá má zakrátko slúžiť ako azylový dom pre utečencov.

slovakia

left justify in out

Miestne úrady zdôraznili, že príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Dodali, že úmyselné podpálenie a politický motív sa nedajú vylúčiť.

 

V čase požiaru sa v dome nachádzala dvojica ľudí, ktorým sa podarilo včas ujsť do bezpečia. Oheň napáchal veľké škody - podľa polície pôjde o šesťmiestnu sumu.

 

Tröglitz leží na území bývalej NDR, v súčasnej spolkovej republike Sasko-Anhaltsko, a pred niekoľkými týždňami sa dostal na prvé miesta správ po tom, ako miestni obyvatelia začali protestovať proti zriadeniu azylového domu, v ktorom by od mája malo nájsť útočisko 40 utečencov.

 

V dôsledku týchto protestov, ale aj kvôli nárastu pravicového extrémizmu v meste sa primátor Markus Nierth začiatkom marca rozhodol odstúpiť z funkcie, do ktorej bol zvolený, ale vykonával ju bez nároku na mzdu. Nierth v súvislosti s azylovým domom dostal aj vyhrážky smrťou a neonacisti mali v pláne usporiadať protest proti azylovému domu rovno pred jeho domom.

 

Napriek ohrozeniu svojej osoby i svojej rodiny Nierth pokračuje v kampani za otvorenie azylového domu v meste, konštatovala agentúra DPA. V reakcii na dnešný požiar pre denník Tagesspiegel Nierth vyslovil presvedčenie, že akcia bola vopred naplánovaná.

 

Miestne úrady informovali, že na podporu projektu azylového domu v Tröglitzi sa dnes podvečer v meste uskutoční sviečková demonštrácia.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona