Azyl v USA dostanú len tí, ktorí do krajiny prídu legálne

NETKY.SK • 9 November 2018, 06:19 • 2 min
Azyl v USA dostanú len tí, ktorí do krajiny prídu legálne

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok oznámila, že ľudia, ktorí prekročia hranice Spojených štátov nelegálne, nebudú môcť požiadať o azyl.

slovakia

left justify in out

Obmedzenie možnosti požiadať v USA o azyl prichádza v čase, keď sa Trumpova administratíva podľa jedného jej nemenovaného vysokopostaveného člena snaží zabrániť "historicky bezprecedentnému" zneužitiu azylového systému Spojených štátov na hraniciach s Mexikom, ku ktorým smeruje vlna migrantov z niektorých stredoamerických krajín.

 

img

Zdroj: SITA

 

Nové nariadenie vydalo americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a očakáva sa, že ho v krátkom čase podpíše aj prezident Trump, čo  bude mať súdnu dohru, pretože svoj nesúhlas s nariadením bezprostredne po jeho zverejnení vyjadrili viaceré ľudskoprávne organizácie. Podľa Americkej únie občianskych slobôd (ACLU) má právo požiadať o azyl každý, kto do USA príde, bez ohľadu na to, kde prekročil hranice.

 

img

Donald Trump

Zdroj: SITA

 

Americké právo umožňuje jednotlivcom požiadať o azyl bez ohľadu na to, či do krajiny prišli cez hraničný priechod, alebo inak. Obchádzať túto skutočnosť ministerským alebo prezidentským nariadením je protizákonné, uvádza sa vo vyhlásení ACLU.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona