Azorské ostrovy sa pripravujú na evakuáciu

NETKY.SK • 24 Marec 2022, 21:11 • 2 min
Azorské ostrovy sa pripravujú na evakuáciu

LISABON - Predseda regionálnej samosprávy Azorských ostrovov José Manuel Bolieiro vo štvrtok oznámil, že letecké spoločnosti zvyšujú počet letov z ostrova Sao Jorge, kde žije približne 8 300 ľudí. Má to umožniť odchod tým obyvateľom, ktorí majú obavy a želajú si odísť.

slovakia

left justify in out

Úrady na portugalskom súostroví Azory v Atlantickom oceáne sa pripravujú na možnú evakuáciu miestnych obyvateľov pre hroziaci výbuch sopky alebo silné zemetrasenie. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

 

Na ostrove San Jorge zaznamenali od soboty už viac ako 1 300 otrasov, z ktorých obyvatelia pocítili približne 100. Dôvodom tejto zintenzívnenej seizmickej aktivity, ktorá zatiaľ nespôsobila žiadne škody, by mohla byť zvýšená hladina magmy na tomto súostroví, ktoré je sopečného pôvodu. Experti zatiaľ nevedia, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Päť členov rodiny vyskočilo z okna!

 

Ďalším azorským ostrovom Velas od soboty otriaslo viac než 2 000 menších zemetrasení a miestne orgány taktiež podnikli prípravné kroky k evakuácii obyvateľstva, ak by došlo k zhoršeniu seizmickej situácie.

 

img

 

Pomoc Azorským ostrovom, ktoré sú od Portugalska vzdialené asi 1 500 kilometrov, prisľúbil aj portugalský premiér António Costa. „Portugalsko sprístupňuje všetky potrebné zdroje,“ vyhlásil na Twitteri.

 

Zatiaľ posledný výbuch sopky na Azoroch sa odohral v roku 1957 na ostrove Faial. Ten v roku 1998 zasiahlo aj zemetrasenie s magnitúdou 6,9, pri ktorom prišlo o život 61 ľudí.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Poplach v Londýne. Desiatky ľudí hospitalizovali!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies