Ázijský smog spôsobuje búrky v Amerike

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 10:13 • 2 min
Ázijský smog spôsobuje búrky v Amerike

LONDÝN - Znečistenie vzduchu v Číne a ďalších ázijských krajinách má vplyv na vývoj počasia na severnej pologuli. Silný smog z Ázie totiž vedie k zvýšenej tvorbe búrok nad Tichým oceánom, čo ovplyvňuje počasie aj v iných častiach sveta.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to najnovšia štúdia zverejnená vo vedeckom časopise PNAS. "Má to dramatické dôsledky. Znečistenie vedie k tvorbe hustejších a väčších mrakov, a tým aj k silnejším dažďom," povedal pre BBC jeden z autorov štúdie Yuan Wang z Technologického inštitútu v Kalifornii.

 

Niektoré časti Ázie, najmä Čína, bojujú už roky s vážnym znečistením ovzdušia. V čínskom Pekingu ako aj v indickom Naí Dillí hranice znečistenia často prekračujú povolené limity. Smog však má škodlivé dôsledky nielen pre tamojších obyvateľov. Vedci zistili, že prachové častice sa vzdušnými prúdmi dostávajú na sever Tichého oceánu, kde sa zmiešajú s drobnými vodnými kvapkami vo vzduchu. To spôsobuje zväčšovanie a hustnutie oblakov, z ktorých sa potom nad oceánom vytvárajú intenzívne búrky. "Znečistenie ovzdušia v Ázii vplýva na počasie v iných častiach sveta najmä v zimnom období," povedal Wang s tým, že tento vplyv sa prejavuje v krajinách ležiacich v smere vzdušného prúdenia, teda najmä v štátoch severnej Ameriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona