Ázijské krajiny začali pochybovať o spoľahlivosti západných partnerov

NETKY.SK • 5 Júl 2022, 12:09 • 2 min
Ázijské krajiny začali pochybovať o spoľahlivosti západných partnerov

LONDYN – Ázijské krajiny začali pochybovať o spoľahlivosti západných partnerov na pozadí rastúcich politických rizík interakcie s nimi. Napísali o tom v utorok britské noviny Financial Times.

slovakia

left justify in out

„Mnohé ázijské krajiny, ktoré predtým považovali Západ za partnera, začínajú pochybovať o jeho spoľahlivosti, ochote vyčleňovať zdroje a tiež o prítomnosti udržateľného politického vplyvu vo svete,“ citujú noviny slová Bena Blanda, riaditeľa ázijsko-pacifického výskumného programu Britského kráľovského inštitútu pre medzinárodné záležitosti (Chatham House).

 

img

 

Podľa jeho názoru si mnohí poprední politickí predstavitelia na východe nie sú istí, či sa môžu spoľahnúť na Spojené kráľovstvo, EÚ a USA v podmienkach, keď sami zažívajú množstvo vážnych vnútorných kríz.

 

img

 

Noviny zdôrazňujú, že ázijské krajiny sú znepokojené najmä chaotickou politikou britského premiéra Borisa Johnsona, perspektívou návratu 45. amerického prezidenta Donalda Trumpa k moci, posilňovaním krajne pravicových hnutí vo Francúzsku, ako aj napätie v rámci EÚ. Situácia v západných krajinách vyzerá nestabilne a nepredvídateľne, poznamenáva denník.

 

Západ navyše prehráva boj o vplyv v regióne, považuje Financial Times. Plány na posilnenie svojej prítomnosti v ázijsko-tichomorskom regióne, ako je napríklad iniciatíva vlády USA Build Back Better World (Budovanie lepšieho sveta) alebo Indo-Pacific pivot v zahraničnej politike Spojeného kráľovstva, čelia značným ťažkostiam vo fáze implementácie, a to aj z dôvodu nejednotnosti v rámci EÚ a taktiež medzi úniou a Spojeným kráľovstvom. To vedie k tomu, že ázijskí partneri začali byť skeptickí voči schopnosti Západu plniť stanovené úlohy a sú ochotnejší prejsť na interakciu s Čínou.

 

 

img

 

Súčasná úroveň sociálneho, politického a ekonomického chaosu v západných krajinách podkopáva ich dôveryhodnosť zo strany ázijských partnerov, ako aj ich schopnosť dosahovať strategické ciele v ázijsko-tichomorskom regióne, uviedol Financial Times.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies