Ázijské gepardy nemajú dostatok prirodzenej potravy

NETKY.SK • 26 September 2012, 11:56 • 2 min
Ázijské gepardy nemajú dostatok prirodzenej potravy

Ázijské gepardy nemajú dostatok prirodzenej potravy - Zaujímavosti Gepardy štíhle indické (Acinonyx jubatus venaticus) sú nútené loviť hospodárske zvieratá, pretože ich prirodzenej koristi je nedostatok. Vyplýva to zo štúdie medzinárodného tímu vedcov, kt

slovakia

left justify in out

img

Gepardy štíhle indické (Acinonyx jubatus venaticus) sú nútené loviť hospodárske zvieratá, pretože ich prirodzenej koristi je nedostatok. Vyplýva to zo štúdie medzinárodného tímu vedcov, ktorí päť rokov skúmali tieto kriticky ohrozené šelmy v dvoch prírodných rezerváciách v severovýchodnom Iráne.

Gepardy štíhle indické sa v súčasnosti vyskytujú už iba v spomínanom Iráne, pričom vo voľnej prírode ich žije len približne 70. Najväčšou hrozbou pre tento poddruh geparda je nedostatok prirodzenej potravy, ktorú tvoria predovšetkým antilopy, divé ovce a kozy. Počty týchto kopytníkov sa rapídne znížili vinou pytliakov. Niektorí odborníci preto navrhovali, že gepardy by sa mohli tejto situácii prispôsobiť tým, že by lovili viac hlodavcov a zajacov. Výsledky najnovšej štúdie publikovanej v časopise Journal of Arid Environments však dokazujú, že tomu tak nie je. 

Vedci na čele s Laurie Marker, zakladateľkou a riaditeľkou Cheetah Conservation Fund v Namíbii, prostredníctvom analýzy gepardieho trusu zistili, že hlavnou potravou gepardov sú aj naďalej stredne veľké bylinožravce, pričom v prípade nedostatku prirodzenej koristi lovia hospodárske zvieratá. "Zajace a hlodavce tvoria tiež dôležitú súčasť ich potravy, ale nie sú hlavným zdrojom výživy. Na to potrebujú malé alebo stredne veľké antilopy," uviedla Marker, ktorá spolu so svojimi kolegami navrhuje sprísniť protipytliacke pravidlá. Problémom je tiež fakt, že v prírodných rezerváciách môžu ľudia žijúci v ich okolí pásť svoj dobytok. "Rezervácie boli spočiatku nedotknuteľné, to sa však zmenilo a pastieri tam teraz môžu vodiť svoj dobytok. Ten vytláča voľné žijúce kopytníky, ktoré tvoria základ potravy gepardov," dodala Marker. Podľa nej by preto ochrane gepardov pomohlo aj vytvorenie oblastí, kde by sa dobytok nesmel pásť. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies