Ázijská futbalová konfederácia rebeluje, odložila voľby zástupcov v Rade FIFA

NETKY.SK • 27 September 2016, 14:20 • 2 min
Ázijská futbalová konfederácia rebeluje, odložila voľby zástupcov v Rade FIFA

GOA - Ázia si na protest proti vylúčeniu jedného z kandidátov nezvolila svojich zástupcov do novej Rady Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

slovakia

left justify in out

Delegáti mimoriadneho kongresu Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC) v indickom Goa v utorok pomerom hlasov 42:1 zamietli navrhovaný program, ktorého súčasťou malo byť aj hlasovanie o obsadení pozícií vyhradených pre kontinent v tvoriacom sa 37-člennom exekutívnom orgáne FIFA. Trojica má pribudnúť k prezidentovi AFC šejkovi Salmanovi Bin Ibrahimovi Al Chalífovi a ďalším trom členom z Japonska, Kuvajtu a Malajzie.


FIFA v stredu zamietla kandidatúru Saouda A. Aziza Al-Mohannadiho z Kataru pre nesúlad s požiadavkami a na etickú bezúhonnosť. Sudca etickej komisie FIFA Hans-Joachim Eckert začal voči nemu konanie, čelí hrozbe trestu zákazu činnosti najmenej na dva a pol roka. Dôvodom je neochota spolupracovať a poskytovať pravdivé informácie pri vyšetrovaní. Prípad údajne nesúvisí s kandidatúrou arabskej krajiny o právo usporiadať majstrovstvá sveta 2022.


"Kongres sa vyslovil jednohlasne, všetkým to muselo byť jasné. Pochybujem, že prezident FIFA Gianni Infantino bol niekedy na kratšom zasadnutí. Názor však zaznel jednoznačne. Ázia ukázala jednotu a solidaritu," povedal Salman, súper Infantina vo februárových voľbách nového lídra FIFA. Za schválenie agendy hlasoval iba singapurský delegát.


O dve miesta sa uchádza už len trojica Čang Ťien z Číny, Ali Kafašian z Iránu a Zainudin Nordin zo Singapuru, jedno miesto určené pre ženu obsadí bývalá austrálska reprezentantka Moya Doddová, Han Un-gjong z KĽDR alebo Mafuza Akhterová z Bangladéša.


Exekutíva AFC po skončení kongresu poverila Čang Ťien zastúpením v Rade FIFA až do zvolania mimoriadneho kongresu.


Salman napriek vývoju situácie odmietol spor medzi AFC a FIFA: "Nemáme žiadne nezhody. My budeme prví, kto podporí reformy FIFA. Ale musia byť spravodlivé pre všetkých rovnako."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies