Ázijská banka AIIB začne pracovať v budúcom roku

NETKY.SK • 28 December 2015, 09:15 • 2 min
Ázijská banka AIIB začne pracovať v budúcom roku

PEKING - Ázijská banka pre investície do infraštruktúry (AIIB) bola formálne založená a podľa očakávaní by mala začať pracovať v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Xinhua.

slovakia

left justify in out

Sedemnásť zakladajúcich členov totiž ratifikovalo dohodu o vzniku banky. Uviedol to čínsky minister financií Lou Jiwei. Banka usporiada otvárací ceremoniál, ktorý sa uskutoční v polovici januára.

 

Na začiatku sa banka bude sústreďovať na financovanie projektov v oblasti energetiky, prepravy a mestskej infraštruktúry. Založenie banky prvýkrát navrhol čínsky prezident čínsky  prezident  Si Ťin-pching pred dvomi rokmi. Ide o jeden z najväčších úspechov čínskej zahraničnej politiky. Napriek výhradám USA sa k projektu pripojili takmer všetky hlavné spojenecké krajiny USA. K AIIB sa pridali Austrália, Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Filipíny a Južná Kórea. Podľa očakávaní začne AIIB s kapitálom 100 mld. USD. 

(1 EUR = 1,0947 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona