Ázia sa vracia "do normálu", obnovujú sa priame lety a rastie aj záujem cestovateľov

NETKY.SK • 16 Február 2023, 11:00 • 2 min
Ázia sa vracia "do normálu", obnovujú sa priame lety a rastie aj záujem cestovateľov

BRATISLAVA - Po takmer trojročnej pauze sa ázijský región opäť dostáva do popredia záujmu cestovateľov po celom svete. Kým vlani dominovali v cestovnom ruchu hlavne európske destinácie, tento rok sa situácia mení.

slovakia

left justify in out

Čoraz viac ázijských krajín a ostrovných destinácií ruší cestovné obmedzenia, čo vidno aj na počte rezervácií. Slováci smerujúci do Ázie si v súčasnosti rezervujú napríklad lety do Thajska, na Srí Lanku a do Indonézie. Letecké spoločnosti sa tomuto trendu prispôsobujú a postupne obnovujú spoje či zvyšujú ich frekvenciu.

 

Globálne dáta Kiwi.com ukazujú, že medzi 20 najčastejšie rezervovanými destináciami je v súčasnosti sedem ázijských krajín. „Záujem cestujúcich o Áziu rastie, a to aj napriek tomu, že ceny leteniek sú v súčasnosti o niečo vyššie ako pred pandémiou,“ hovorí Eliška Řezníček Dočkalová, riaditeľka Customer Experience v Kiwi.com, a dodáva, že aktuálne priemerné ceny leteniek do Thajska sú v porovnaní s rokom 2019 približne o 50 % vyššie. Za vyššiu cenu môže viacero faktorov vrátane dopytu a obmedzenej kapacity aerolínií. V cene sa odráža aj sezónnosť ponuky, napriek tomu je i teraz možné nájsť výhodné lety.

 

img

 

Bez ohľadu na ceny zostáva Thajsko najčastejšie rezervovanou destináciou pre cestovateľov smerujúcich do Ázie. V rebríčku 20 najobľúbenejších svetových destinácií sa Thajsko umiestnilo na štvrtom mieste, za ním nasledujú Filipíny (6. miesto) a Malajzia (7.miesto). Prvú desiatku uzatvárajú Vietnam, Indonézia, Japonsko a India

 

img

 

Thajsko je zároveň najobľúbenejšou z ázijských destinácií aj medzi Slovákmi. Zo Slovenska v súčasnosti neexistuje priame spojenie do tejto krajiny, ale cestujúci môžu využiť napríklad priamu linku Viedeň – Bangkok. Napriek veľkému medziročnému nárastu ciest do Ázie zostávajú medzi Slovákmi stále najobľúbenejšie európske destinácie, ale aj blízkovýchodný región, konkrétne Spojené arabské emiráty a Turecko.

 

img

 

Počas pandémie Slováci radi cestovali najmä do Dubaja. Mesto sa veľmi rýchlo otvorilo turistom a začiatkom novembra 2022 dokonca zrušilo všetky opatrenia proti covidu. Spojenie s Dubajom zabezpečuje niekoľko leteckých spoločností. Výhodné sú napríklad lety z Viedne, ktoré sú aktuálne dostupné za menej než 200 eur.

 

img

 

Kiwi.com v celosvetovom meradle tiež zaznamenalo vyšší záujem o lety do Soulu – počet rezervácií medziročne vzrástol o takmer 230 %. Od 27. marca bude obnovené aj priame spojenie z Prahy. Táto linka má rozšíriť aktuálne nedostatočnú kapacitu letov do Južnej Kórey a zároveň posilniť nadväzujúce lety do Thajska, Vietnamu, Indonézie a Japonska.

 

Slováci môžu na cestu do Soulu využiť priame spojenie z letísk v Budapešti alebo vo Varšave, odkiaľ sa lieta až o 250 eur lacnejšie než z Prahy alebo Viedne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona