Ázia nesúhlasí s odkladom volieb, stojí za Blatterom

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 09:55 • 2 min
Ázia nesúhlasí s odkladom volieb, stojí za Blatterom

KUALA LUMPUR 28. mája (SITA, AP) - Zatknutie siedmich funkcionárov a začiatok trestného stíhania pre podozrenie zo skorumpovanej voľby dejísk majstrovstiev sveta 2018 a 2022 nenaštrbili obraz Seppa Blattera v očiach Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC).

slovakia

left justify in out

Strešný orgán ázijského futbalu naďalej podporuje Švajčiarovu ambíciu získať piaty mandát prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a rázne odmieta snahu o odklad na piatok naplánovaných volieb.

 

Hlasovanie je hlavným bodom programu kongresu FIFA, ktorý sa začne vo štvrtok v Zürichu. Blatterovým jediným súperom je jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Ázijčana však jeho "rodná" konfederácia nepodporuje.

 

Po stredajších udalostiach požiadala o odklad volieb exekutíva Európskej futbalovej únie (UEFA). Zvažuje dokonca bojkot kongresu. Zmena termínu by pravdepodobne bola vodou na mlyn Al-Husejna, za ktorým stojí práve UEFA.

 

"Ázijská futbalová konfederácia vyjadruje sklamanie a smútok zo stredajších udalostí v Zürichu, ale nesúhlasí s s odkladom prezidentských volieb. AFC je proti akejkoľvek forme korupcie vo futbale a plne podporuje každý krok nezávislej etickej komisie FIFA proti nekalým činnostiam bez ohľadu na to, či takýto postup postihne ázijských alebo iných funkcionárov," uvádza sa vo štvrtkovom vyhlásení AFC.

 

"AFC trvá na svojom rozhodnutí z vlaňajšieho kongresu v Sao Paule, ktoré potvrdili aj následné zasadnutia v roku 2015 v Melbourne a Maname - o podpore prezidentovi FIFA Josephovi S. Blatterovi," píše sa v ňom ďalej.

 

V Zürichu deň pred začiatkom 65. kongresu FIFA zadržali pre obvinenie z korupcie siedmich funkcionárov, z toho dvoch viceprezidentov FIFA a jedného budúceho člena exekutívy. Švajčiarske úrady ich zatkli na žiadosť Spojených štátov amerických o extradíciu. Federálna švajčiarska prokuratúra v ten istý deň začala trestné stíhanie v súvislosti s udelením práv organizátorov MS 2018 Rusku a 2022 Kataru a vykonala raziu v sídle FIFA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies