Azevedo: Odchod USA zo Svetovej obchodnej organizácie bude závisieť od alternatívnej možnosti

NETKY.SK • 24 November 2016, 17:44 • 2 min
Azevedo: Odchod USA zo Svetovej obchodnej organizácie bude závisieť od alternatívnej možnosti

ŽENEVA - Vplyv hrozby Donalda Trumpa, že USA vystúpia z Dohody o transpacifickom partnerstve (TPP), bude závisieť od toho, čo novozvolený americký prezident načrtne ako alternatívu.

slovakia

left justify in out

Povedal to vo štvrtok generálny riaditeľ Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo. Šéf WTO ďalej uviedol, že nezaznamenal nijaký náznak toho, že by Trump chcel aj vystúpenie USA zo Svetovej obchodnej organizácie, ktorú v minulosti označil za katastrofu. Azevedo konštatoval, že nebude špekulovať o budúcej politike USA, ale povedal, že WTO bude pokračovať vo svojej práci, aj keby Trump z organizácie stiahol najväčšiu svetovú ekonomiku.


Azevedo naznačil, že by sa mohlo urobiť viac v rámci pomoci malým firmám, ale dodal, že nepočul "nikoho hovoriť, že obchod je pre USA zlý." Podľa jeho slov sa na obchodné pravidlá sťažujú všetky krajiny. "Každá krajina hovorí, že druhá strana poskytuje príliš veľa subvencií, alebo uplatňuje bariéry, alebo neobchoduje korektne," konštatoval šéf WTO.


Celkovo je výhľad globálneho obchodu podľa generálneho riaditeľa WTO "pochmúrny". Svetová obchodná organizácia zredukovala svoju prognózu rastu globálneho obchodu a predpokladá, že sa v tomto roku zväčší o 1,8 percenta. Predošlá predikcia rátala s rastom o 2,8 percenta. Ak sa naplní nová prognóza, pôjde o najpomalší rast svetového obchodu od roku 2009 a to je "dôvod na znepokojenie," poznamenal Azevedo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies