Azerbajdžanský dron zabil v Náhornom Karabachu piatich arménskych dobrovoľníkov

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 21:45 • 2 min
Azerbajdžanský dron zabil v Náhornom Karabachu piatich arménskych dobrovoľníkov

JEREVAN - Pri dnešnom útoku azerbajdžanským bezposádkovým lietadlom na autobus vezúci arménskych dobrovoľníkov v Náhornom Karabachu zomrelo päť ľudí. Oznámilo to arménske ministerstvo obrany, ktoré cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Azerbajdžanské vládne jednotky už tretí deň bojujú v obnovených stretoch s povstalcami podporovanými Arménskom o územie Náhorného Karabachu.

 

Arménsky prezident Serž Sarkisjan varoval dnes na margo udalostí z uplynulých dní, že náhla eskalácia násilia v tomto spornom regióne má potenciál vyústiť do vojny medzi Arménskom a susedným Azerbajdžanom.

 

"Ďalšia eskalácia vojenských akcií môže vyústiť do nepredvídateľných a nezvratných dôsledkov, a to až do rozsiahlej vojny," povedal arménsky líder na schôdzke s vyslancom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), napísala agentúra Interfax. "Toto prirodzene ovplyvní bezpečnosť a stabilitu nielen na južnom Kaukaze, ale i v Európe," dodal Sarkisjan.

 

Situácia v Náhornom Karabachu, na ktorý si robia nárok Arménsko a Azerbajdžan, je aj dnes napätá. Ako informovala arménska agentúra ARKA s odvolaním sa na ministerstvo obrany medzinárodne neuznanej Náhorno-karabašskej republiky, ktorá je pod kontrolou miestnych etnických Arménov a Arménskej republiky, azerbajdžanské sily obnovili v noci ostreľovanie karabašských jednotiek pozdĺž celej kontaktnej línie, ako aj v blízkosti obývaných oblastí.

 

Boje v Náhornom Karabachu, ktorý je pod vojenskou kontrolou Arménska, ale Azerbajdžan ho považuje za svoje, Arménskom okupované územie, vypukli v sobotu.

 

Arméni majú pod kontrolou Náhorný Karabach od vojny, ktorá sa skončila v roku 1994. Arménsko-azerbajdžanský spor sa už celé roky bezúspešne rieši rokovaniami pod záštitou OBSE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies