Azerbajdžan udelil milosť ruskému blogerovi, ktorý bez povolenia navštívil územie Náhorného Karabachu

NETKY.SK • 11 September 2017, 12:19 • 2 min
Azerbajdžan udelil milosť ruskému blogerovi, ktorý bez povolenia navštívil územie Náhorného Karabachu

BAKU - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev podpísal dnes výnos o udelení milosti známemu blogerovi, občanovi Ruska a Izraela Alexandrovi Lapšinovi, ktorý bol v júli tohto roku odsúdený na tri roky väzenia za nepovolenú návštevu Náhorného Karabachu.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala agentúra Interfax, prezidentský výnos bol zverejnený na oficiálnej internetovej stránke azerbajdžanského prezidenta. Lapšina zadržali koncom roku 2016 v bieloruskom Minsku na základe žiadosti Azerbajdžanu, ktorý ho zaradil na "čierny zoznam" s menami ľudí, čo vycestovali do medzinárodne neuznanej republiky Náhorný Karabach bez toho, aby ich cestu schválili úrady v Baku.

 

Autonómna oblasť Náhorný Karabach je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, ale v roku 1988 v Stepanakerte oznámili jej vystúpenie z vtedajšej Azerbajdžanskej sovietskej socialistickej republiky. Vo vojenskom konflikte, ktorý potom vypukol, Azerbajdžan stratil kontrolu nad týmto územím.

 

Rokovania o pokojnom urovnaní tohto konfliktu sa začali v roku 1992: Azerbajdžan na nich trvá na zachovaní svojej územnej celistvosti. Záujmy Náhorného Karabachu na rokovaniach zastupuje Arménsko, keďže neuznaná republika nie je na ne prizvaná.

 

Od roku 1994, keď sa skončila vojna za odštiepenie Náhorného Karabachu od Azerbajdžanu, je tento región pod kontrolou ozbrojencov, ktorí o sebe tvrdia, že sú príslušníkmi miestnej arménskej menšiny. Azerbajdžan však deklaruje, že ide o príslušníkov arménskej armády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona