Azerbajdžan oznámil jednostranné zastavenie paľby v Náhornom Karabachu

NETKY.SK • 3 Apríl 2016, 12:50 • 2 min
Azerbajdžan oznámil jednostranné zastavenie paľby v Náhornom Karabachu

BAKU - Azerbajdžan dnes oznámil rozhodnutie jednostranne zastaviť paľbu v oblasti konfliktu v Náhornom Karabachu, kde sa od soboty obnovili zrážky medzi azerbajdžanskou armádou a silami odštiepeneckého regiónu.

slovakia

left justify in out

Komentár arménskej strany k najnovšiemu vývoju zatiaľ nie je známy.

 

Hovorca azerbajdžanského ministerstva obrany dnes podľa agentúry RIA Novosti informoval, že "Azerbajdžan sa jednostranne rozhodol zastaviť odvetné vojenské operácie a bude opevňovať územia oslobodené od soboty".

 

Hovorca však súčasne varoval, že ak bude arménska strana pokračovať "v provokáciách, reakcia azerbajdžanskej strany bude tvrdá a bude prijaté rozhodnutie obnoviť útočné operácie".

 

Úrady Azerbajdžanu i separatistickej enklávy Náhorný Karabach predtým dnes dopoludnia podľa agentúry AP informovali o pokračovaní ozbrojených zrážok, ktoré si od soboty, keď vypukli, vyžiadali na oboch stranách už najmenej 30 obetí na životoch.

 

Hovorca azerbajdžanskej armády dnes agentúru AP informoval, že pozície azerbajdžanskej armády boli v noci nadnes ostreľované arménskymi silami, ktoré zasa druhú stranu obvinili z raketových a delostreleckých útokov a z nasadenia ďalších ťažkých zbraní.

 

Azerbajdžan v sobotu priznal 12 padlých vojakov, Arménsko prišlo o 18 vojakov. Zo zodpovednosti za najzávažnejšie vyostrenie napätia v oblasti za posledných 20 rokov sa obe strany konfliktu obviňujú navzájom. Od soboty tiež podávajú rozporuplné informácie o stratách nepriateľa, ktorý ich následne dementuje.

 

Mnohé západné štáty, ako i Rusko a krajiny regiónu - napríklad Turecko či Irán - a viaceré medzinárodné organizácie vrátane OSN vyzývajú od soboty Arménsko i Azerbajdžan na zdržanlivosť, okamžité zastavenie paľby a dodržiavanie dohody o prímerí vyzvali obe strany konfliktu.

 

Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia statusu tohto regiónu. Živnou pôdou pre konflikt je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými Arménmi a väčšinovo moslimskými Azermi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona