Až za polovicou prípadov Alzheimerovej choroby môže stáť vírus spôsobujúci herpes

NETKY.SK • 24 Október 2018, 13:43 • 2 min
Až za polovicou prípadov Alzheimerovej choroby môže stáť vírus spôsobujúci herpes

Alzheimerova choroba spôsobuje nezvratné zmeny v mozgových bunkách a úbytok mozgovej hmoty. Doteraz si vedci neboli celkom istí, čo chorobu spúšťa, mali len podozrenie, že tým spúšťačom môžu byť nejaké vírusy.

slovakia

left justify in out

Toto podozrenie teraz potvrdzuje aj najnovšie zistenie britských vedcov, podľa ktorých až za polovicou všetkých ochorení alzheimerom môže stať vírus herpes simplex, ktorý v sebe nosí až dve tretiny jedincov a jedným z prejavov je aj obyčajný opar.

 

Akonáhle je jedinec infikovaný týmto vírusom, zostáva vírus v jeho nervových bunkách po celý život a znovu sa môže reaktivovať v podobe oparov pri oslabenej imunite či strese alebo v starobe práve v súvislosti s Alzheimerovou chorobou.

 

Podľa vedcov z Manchesterskej univerzity sa objavuje reaktivita tohto vírusu najčastejšie práve u ľudí, ktorí sú geneticky ohrození týmto ochorením. Svoje zistenia vedci opierajú o analýzu troch vedeckých štúdií z rokov 2017 a 2018, ktoré hľadali spojenie medzi senilnou demenciou a infekciou herpesu či vírusu kiahní.

 

Rad účastníkov týchto štúdií pritom trpelo závažnými herpetickými infekciami, ktoré sú považované za vzácne. "Z nášho zistenia jasne vyplynulo, že riziko senilnej demencie je oveľa vyššie u tých, ktorí sú infikovaní vírusom herpes simplex. Navyše sme zistili, že tento vírus spôsobuje podobné depozity bielkovín v mozgu, ako charakteristické plaky Alzheimerovej choroby. Časom tak môže dôjsť k poškodeniu mozgu a prípadnému poklesu kongitivních funkcií," vysvetľuje pre Daily Mail profesorka Ruth Itzhakiová z Manchesterskej univerzity.

 

Tento objav tak môže nasmerovať vedcov k novej liečbe choroby. Štúdia totiž tiež zistila, že užívanie antivírusových herpetických liekov dramaticky znižuje počet ľudí infikovaných týmto vírusom, u ktorej inak dochádza k rozvoju Alzheimerovej choroby.

 

Podľa Ruth Itzhakiovej sa ponúka aj riešenie v podobe vyvinutia očkovacej látky proti vírusu herpes simplex. HPV vakcinácie sa už celosvetovo používajú na prevenciu rakoviny krčka maternice, čo je ďalší príklad vírusu spôsobujúceho ochorenie. Štúdia bola zverejnená v odbornom časopise Frontiers in Aging Neuroscience.

 

Čo je vlastne herpes?

 

Herpes vírusy spôsobujú opary, jednak sa objavujú na perách, tie spôsobuje vírus herpes simplex typu 1, alebo na pohlavných orgánoch.Vtedy sa jedná o tzv. genitálny herpes, ktorý je spôsobený vírusom herpes simplex typu 2.
Týmto vírusom sú pritom infikovaní až 2/3 ľudí. Avšak len tretina z nich mala niekedy nejaké príznaky ochorenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies