Až tri štvrtiny Britov nesuhlasí s uhradením záväzkov voči EU za brexit

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 15:16 • 2 min
Až tri štvrtiny Britov nesuhlasí s uhradením záväzkov voči EU za brexit

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň oficiálne odštartovala proces odchodu svojej krajiny z Európskej únie (EÚ). Naznačila pritom, že Británia bude možno nútená uhradiť svoje záväzky voči európskemu bloku. EÚ v tejto súvislosti spomenula sumu 50 miliárd libier (58,64 miliardy eur), ktorú však Londýn odmieta. Najnovší prieskum pritom odhadil, že obyvatelia Spojeného kráľovstva považujú za neprijateľný aj oveľa nižší účet za brexit.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu spoločnosti LCM pre noviny Guardian až dve tretiny respondentov v Británii sú proti tomu, aby Británia zaplatila EÚ sumu 10 miliárd GBP a viac. A takmer polovica opýtaných nesúhlasí ani s účtom vo výške 3 miliardy GBP.

 

Zdá sa, že boj o výšku konečného účtu za brexit bude veľmi tvrdý. Britskí ministri argumentujú, že 50 miliárd GBP je "prvá, otváracia ponuka". Guardian chcel preto zistiť, čo si o tom myslí verejnosť.

 

Prieskum ukázal, že pre väčšinu respondentov je 50 miliárd GBP neprijateľná suma. Až 70 % opýtaných nesúhlasí dokonca ani so sumou 20 miliárd GBP. Ďalších 64 % opýtaných považuje za neakceptovateľných aj 10 miliárd GBP a 46 % ľudí odmieta zaplatiť EÚ čo i len 3 miliardy GBP.

 

Iba tretina, presnejšie 33 % z účastníkov prieskumu, označila sumu 3 miliardy GBP za prijateľnú.

 

Podľa nedeľníka Sunday Times ministerstvo financií v Londýne si myslí, že účet za brexit dosiahne zhruba 20 miliárd GBP.

 

Predstavitelia ministerstva však súkromne pripustili, že Londýn bude musieť nakoniec zaplatiť viac ako 20 miliárd GBP. Vysokopostavení predstavitelia londýnskej finančnej štvrte City sa domnievajú, že britskej vláde sa sotva podarí stlačiť účet za brexit pod 25 miliárd GBP. Ba čo viac, EÚ môže vo finále žiadať od Londýna viac ako 60 miliárd eur. Eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger vraj minulý týždeň priateľom povedal, že účet za brexit dosiahne "minimálne" 60 miliárd eur.

 

(1 EUR = 0,85260 GBP)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies