Až tri štvrtiny Belgičanov má stále obavy, možnosť terorizmu považujú za veľkú hrozbu

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 14:16 • 2 min
Až tri štvrtiny Belgičanov má stále obavy, možnosť terorizmu považujú za veľkú hrozbu

BRUSEL – Viac ako tri štvrtiny Belgičanov v prieskume vyjadrili názor, že ich vlasť čelí možnému teroristického útoku. V belgických mestách z bezpečnostných dôvodov už vyše dva roky hliadkujú vojaci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za veľkú alebo veľmi veľkú označilo hrozbu teroristického útoku 77 percent oslovených Belgičanov. Najväčšie obavy majú spomedzi všetkých oblastí Belgičania, ktorí presne pred rokom teroristické útoky zažili na vlastnej koži. O prieskume informovala belgická televízia a rozhlas RTBF.

 

Viac ako polovica opýtaných očakáva, že hrozba teroristického útoku zostane v najbližších mesiacoch na rovnakej úrovni. Za hlavnú príčinu teroristickej hrozby Belgičania považujú členstvo v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti tzv. Islamskému štátu. V sondáži bolo oslovených 2898 ľudí.

 

Po útoku islamských radikálov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži v januári 2015 začali v belgických mestách hliadkovať vojaci. Najprv ich bolo 200-400, po novembrových útokoch v Paríži počet vojakov v uliciach stúpol na 800. Po vlaňajších teroristických útokoch v Bruseli sa počet vojenských hliadok ešte zdvojnásobil na 1600.

 

V súčasnosti na bezpečnosť v belgických mestách dozerá 1100 vojakov a dve stovky sú pripravené v zálohe. Hliadkujú v mestách Brusel, Liege, Charleroi a na letiskách Zaventem a Gosselies, uviedol belgický denník La Libre Belgique.

 

V Belgicku od vlaňajších útokov stále platí druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia z štvordielnej škály. V meste sa okrem vojakov pohybuje viac policajtov a pri spoločenských podujatiach platia prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia napríklad preventívne blokuje vjazdy na verejné podujatia, aby na nich nedošlo k podobným útokom vozidlom ako vlani na promenáde v Nice alebo na berlínskych vianočných trhoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies