Až polovica zamestancnov dostala minulý rok za mesiac menej, ako 830€

NETKY.SK • 9 Február 2021, 09:56 • 2 min
Až polovica zamestancnov dostala minulý rok za mesiac menej, ako 830€

BRATISLAVA - Až polovica zamestnancov dostáva mesačne výplatu menej ako 830€ v čistom.

slovakia

left justify in out

Zistenie vyplýva z analýzy webu platy.sk za minulý rok. Portál patrí pod spoločnosť Profesia. Slovenský platový medián vlani predstavoval 1081 eur v hrubom. Ide o hodnotu, pri ktorej polovica ľudí zarába menej a polovica, naopak, viac.

 

Podľa tejto analýzy je na slovensku každý desiaty Slovák so základným platom nižším ako 714 eur brutto, čo bolo v roku 2020 572 eur čistého príjmu. "Bratislavský kraj vyzerá v porovnaní so zostatkom Slovenska ako iná krajina. Iba polovica zamestnancov v hlavnom meste a okolí má základnú mzdu pod 1 500 eur," uvázda portál v tlačovej správe.V ostatných regiónoch na Slovensku sú platové pomery výrazne nižšie. Po bratislavskom regióne nasledujú v mzdovom rebríčku Trnavský a Košický kraj.

 

 

Najväčšie regionálne rozdiely vidieť medzi bratislavským a prešovským regiónom. V Bratislavskom kraji má základnú mzdu do 800 eur v hrubom iba zhruba šesť percent zamestnancov. V Prešovskom kraji je to až tretina všetkých zamestnancov. Veľké rozdiely vidieť aj pri najlepšie platených pracovníkoch. Plat nad 2 300 eur má v bratislavskom regióne viac ako 16 percent ľudí. V Prešovskom kraji ide o necelé dve percentá zamestnancov.


Analýza portálu Platy.sk pozrela tiež na to, na akých pozíciách sa v roku 2020 zarábalo v priemere najlepšie a najhoršie. Na spodku rebríčka profesií podľa mzdového ohodnotenia nájdeme upratovačku, pomocnú silu do kuchyne, zberačov, krajčírov, šičky, chyžné či vrátnikov.

 

 

Na vrchole rebríčka pozícií podľa platov sa nachádzajú najmä pozície vo vrcholovom manažmente. Najlepšie zarába generálny riaditeľ. Základný priemerný plat tu predstavuje viac ako 5-tisíc eur. Ďalej je to regionálny či country director, riaditeľ IT, development director či riaditeľ logistiky.

 

 

Platové rozpätie zamestnancov pracujúcich v krajine Slovenská republika je štandardne v rozmedzí od 778,00 EUR (nízke mzdy) do 2 323,00 EUR (vysoké platy, skutočné platy môžu byť ešte vyššie)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies