Až pätina vína v ČR pochádza z čierneho trhu a vyváža sa aj do SR

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 11:25 • 2 min
Až pätina vína v ČR pochádza z čierneho trhu a vyváža sa aj do SR

BRNO - Česi ročne vypijú dva milióny hektolitrov vína. Tak to aspoň uvádzajú oficiálne štatistiky.

slovakia

left justify in out

Podľa analýzy, ktorú si nechal spracovať Zväz vinárov ČR, sa ale zhruba ďalších 500.000 litrov dovezie načierno. A vývoz tuzemského vína na Slovensko dáva ešte zaujímavejšie čísla - zatiaľ čo hranice Českej republiky opúšťa 200.000 hektolitrov vína, Slováci ho ročne dovezú viac než dvojnásobok, konštatuje na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24.
      

"Ak je dobrý rok, Česi sú schopní vyprodukovať 700.000 hektolitrov vína. Domáca spotreba sa podľa oficiálnych údajov blíži ku 2 miliónom hektolitrov. Takže 1,3 milióna hektolitrov vína musíme doviezť," vypočítal prezident Zväzu vinárov ČR Tibor Nyitray. 
      

Tu však matematické pravidlá prestávajú platiť. Podľa analýzy, ktorú si vinári nechali vypracovať, sa v Česku nevypijú ročne 2 milióny, ale 2,5 milióna hektolitrov vína. Neoficiálny trh je teda o štvrtinu väčší ako oficiálny, upozorňuje Nyitray.
      

A počty nesedia ani v prípade vývozu vína z Česka na Slovensko. "Podľa štatistiky tam vyvážame 200.000 hektolitrov vína a pritom na Slovensku vykazujú 500.000 hektolitrov vína dovezeného z Česka. Takže najmä obchod so Slovenskom je zrelý na to, aby sme to preverili," skonštatoval Nyitray.
      

Vinári preto upozorňujú, že liehová mafia nebola jedinou skupinou, ktorá si v republike privyrába nelegálnym predajom alkoholu. Čierny trh s vínom potom kazí obchody poctivým vinohradníkom, ktorí mu cenou môžu len ťažko konkurovať. Podľa Tibora Nyitraya sa problém týka aj zákazníkov, čierny trh totiž znamená nulovú kontrolu kvality.
      

"Pridáva sa tam voda, do zriedeného nápoja potom alkohol, cukor, ktorý nie je z muštu, glycerín, ktorý klame zmysly, a samozrejme farbivá. Okrem toho, že človeka bude bolieť hlava a dostane do tela nadmerné množstvo syntetických látok, nikdy neviete, kto sa na pančovaní zúčastnil a aké látky použil," varoval Nyitray.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona