Až osem percent vzdelaných Maďarov žije v zahraničí

NETKY.SK • 7 November 2018, 12:15 • 2 min
Až osem percent vzdelaných Maďarov žije v zahraničí

Budapešť- Podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí odišli za prácou do zahraničia, je v rámci Európy najvyšší v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z analýzy inštitútu Tárki o vysťahovalectve, podľa ktorej už osem percent Maďarov s vysokoškolským diplomom žije v zahraničí.

 

V analýze, ktorú zverejnilo v stredu internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság, analytička Ágnes Hársová konštatovala, že vysťahovanie sa určite nezastaví, kým príjmy v Maďarsku budú polovičné oproti európskemu priemeru.

 

Podiel všetkých vysťahovaných Maďarov v aktívnom veku bol v roku 2017 celkovo 5,2-percentný. Maďarsko spolu so Slovenskom, Poľskom a Estónskom patrí medzi krajiny s miernym podielom vysťahovalcov. Rekordérom je Rumunsko. Rumunov vo veku od 20 do 64 rokov vlani žilo v zahraničí až 16,6 percenta.

 

V Maďarsku je podľa inštitútu Tárki problémom, že krajinu opúšťajú najmä vzdelanejší ľudia. Vyšší podiel odchádzajúcich je aj v kategórii mladých a podnikateľov, kým podiel menej vzdelaných Maďarov sťahujúcich sa do zahraničia zaostáva oproti ďalším krajinám.

 

Od roku 2010 podiel vysťahovaných stúpal ročne o jedno percento, vlani ich bolo podľa odhadu analytičky vyše 300.000.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies