O zostupujúcom z Fortuna ligy sa rozhodne v derniére, šancu majú nováčikovia

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 16:40 • 2 min
O zostupujúcom z Fortuna ligy sa rozhodne v derniére, šancu majú nováčikovia

BRATISLAVA - Až v derniére sezóny 2015/2016, ktorá je na programe v piatok 20. mája, sa rozhodne o jedinom zostupujúcom tíme z futbalovej Fortuna ligy. "Namočené" sú dve mužstvá, zhodne nováčikovia a aj absolútni novici v najvyššej slovenskej súťaži v ére samostatnej SR - MFK Zemplín Michalovce (momentálne 26 bodov) a MFK Skalica (24 b.). Jeden z tohto dua sa s určitosťou nepredstaví v nastávajúcom ročníku 2016/2017.

slovakia

left justify in out

Skalica piatkovým víťazstvom 2:1 na ihrisku v Senici v predposlednom 33. kole nad Dunajskou Stredou gólom Juraja Pirosku v nadstavenom čase druhého polčasu si zachovala šancu na záchranu, jej jediný konkurent z Michaloviec totiž "len" remizoval so Slovanom Bratislava (1:1) a nestanovil v predstihu definitívu.

 

"Východniari" pri prípadnej rovnosti bodov so "Záhorákmi" v konečnom účtovaní majú o jeden gól lepšiu bilanciu zo vzájomných stretnutí, čo je podľa súťažného poriadku prioritné kritérium v tabuľke. Hráči MFK Zemplín zdolali skalického súpera v 13. kole doma 3:1 (hralo sa 18. októbra 2015), na pôde súpera v jeho "azyle" v Senici najskôr podľahli v 2. kole 0:1 (hralo sa 25. júla 2015) a v 24. kole sa 20. marca 2016 zrodila bezgólová remíza.


V záverečnom 33. kole Fortuna ligy nastúpi Skalica na pôde už dávnejšie známeho slovenského majstra AS Trenčín a Michalovce privítajú MŠK Žilina. Len trojbodový zisk zverencov trénera Štefana Horného a domáca prehra MFK Zemplín prinesie pre Skalicu radosť zo zotrvania v najvyššej súťaži. Inak povedané: ak žilinskí futbalisti nezabodujú naplno na východe Slovenska, resp. hráči michalovského kormidelníka Stanislava Grigu minimálne remizujú s MŠK, bude skalický fortunaligový osud spečatený.


"V Trenčíne musíme predviesť stopercentný výkon, aby sme mohli uspieť. Veríme si," citoval skalický klub prostredníctvom svojho oficiálneho facebooku slová 26-ročného krídelníka Petra Mazana, ktkorý sa ešte vrátil k víťaznému súboju s Dunajskou Stredou: "Vedeli sme, že musíme vyhrať. Vstúpili sme aktívne do zápasu, utvorili sme si príležitosti, ale napokon nám to tam padlo až z tretej šance. Mohol som skórovať na 2:0, bolo by to pokojnejšie. Inkasovali sme z ojedinelej šance, keď sme nezareagovali na nábeh Pačindu. Verili sme, že dáme gól a v poslednej minúte sme sa dočkali."


Hrdina duelu proti FC DAC 1904 Juraj Piroska na webe fortunaliga.sk skonštatoval: "Viedli sme a zápas mali v rukách, ale v druhom polčase sme poľavili a súper to využil. Mohli sme o víťazstve rozhodnúť skôr a nie sa takto triasť až do konca. Napokon to však dobre dopadlo, takže žijeme až do posledného kola." Gól 29-ročného ofenzívneho univerzála zo štandardky prišiel naozaj v hodine dvanástej. "Padol mi obrovský kameň zo srdca, keď som videl loptu v sieti. Musím však povedať, že som si na tú štandardnú situáciu veril. Hlavou mi prebehlo, že ak nedám gól, je koniec a vypadneme do druhej ligy. Netrénujem však celú sezónu pre to, aby som sa zľakol takýchto situácií," vyjadril sa "spasiteľ" Skaličanov.


"Záhoráci" však v derniére tejto sezóny potrebujú nielen michalovské domáce zaváhanie, ale musia aj sami uspieť v Trenčíne, ktorý si naposledy schuti zastrieľal proti Žiline (5:2).


Na Sihoti proti AS to Skaličania nebudú mať vôbec jednoduché, čaká na nich najťažšia možná prekážka. "Verme, že sa Trenčania vystrieľali a po zápase so Žilinou išli triumf poriadne zapiť. Majú čo oslavovať, obhajoba double je veľká vec, snáď si to ešte poriadne užijú," skonštatoval s úsmevom rodák z Bratislavy Juraj Piroska a na margo žilinskej "pomoci" na východe Slovenska doplnil:

 

"Myslím si, že nemusíme posielať žiadne prosby Žilinčanom. Oni sú vedení k tomu ísť do každého zápasu s cieľom zvíťaziť a inak to nebude ani teraz, hoci už stratili šancu bojovať o Európsku ligu. Určite budú chcieť odčiniť prehru z Trenčína, nebojím sa, že niečo vypustia. Uvidíme, ako to napokon celé dopadne. Bude to dráma až do konca, a to je dobre."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies