Až 90 % nebankoviek žiadajúcich NBS o licenciu je podľa Hlinu úžerníckych

NETKY.SK • 26 August 2015, 14:13 • 2 min
Až 90 % nebankoviek žiadajúcich NBS o licenciu je podľa Hlinu úžerníckych

BRATISALVA – Zo žiadostí o licenciu, ktoré prišli Národnej banke Slovenska (NBS) od nebankových spoločností, patrí 90 % úžerníkom, ktorí by ju vôbec nemali dostať.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (KDH) po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi centrálnej banky.

 

Nebankovky budú od septembra fungovať podľa nových, prísnejších pravidiel a na svoje pôsobenie budú potrebovať licenciu od NBS. Z približne 270 spoločností, ktoré doteraz poskytovali spotrebiteľské úvery, o licenciu požiadalo asi 10 %. „Zo zhruba 30 žiadostí, ktoré sem prišli, sú 90 % úžerníci, kvalifikovaní úžerníci, ktorí sú v iných krajinách mafia zakopaná pod zemou, hrubokrkí s reťazami. U nás sú to ctihodní občania a som zvedavý, ako sa s nimi NBS vyrovná,“ zdôraznil Hlina.

 

Národná banka má podľa poslanca zo zákona veľké právomoci a preto je zvedavý, ako sa ich zhostí a koľko spoločností na budúci týždeň prejde cez jej sito. „Pravdou je, že možnosti majú určitým spôsobom obmedzené, ale môžu to odfiltrovať. Ak splnia formálne náležitosti, tak im to povolenie vydá. Apeloval som na nich, aby využili aj oklieštené možnosti,“ uviedol opozičný zákonodarca.

 

Hlina je presvedčený, že ak aj nebankovky licenciu získajú, NBS by ich mala ísť už na druhý deň skontrolovať a vo väčšine prípadov začať konanie o jej odobraní. Čuduje sa, prečo sa o niektoré z nich už teraz nezaujíma polícia a vyšetrovatelia.

 

Spolu s poslancom navštívil NBS predseda Združenia na ochranu a pomoc spotrebiteľom v núdzi Roman Jurík, ktorý podal podnet na preskúmanie postupu nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Má totiž podozrenie, že firma obchádzala zákony na ochranu spotrebiteľa cez prevody zmeniek. Banka ho ubezpečila, že nebankové subjekty kontrolovala doteraz a bude tak robiť aj po udelení licencií.

 

Hlina ešte v pondelok (24. 8.) upozornil, že približne 18.000 občanov na Slovensku má dnes problém s nebankovkami a súdy vo väčšine prípadov rozhodujú v neprospech ľudí. Slovensko je podľa neho jedinou krajinou, kde môžu občania zaplatiť za pôžičku úrok 92 % ročne. Poukázal pritom rovnako na činnosť firmy Pohotovosť.

 

Spoločnosť vtedy v reakcii uviedla, že Hlina "zavádza odbornú aj laickú verejnosť nepresnosťami, účelovo špecifikovanými príkladmi a kúzlením s približnými číslami, ktorých pôvod nám nie je známy". Ako dodal jej poradca pre komunikáciu Michal Hatina, firma pri poskytovaní úverov dodržiava platnú legislatívu a v maximálnej miere rešpektuje a ctí princípy právneho štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies